Geen categorie

Van Abbemuseum ontdekt onbekend schilderij El Lissitzky

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second
El Lissitkzy, Proun Vrasjtsjenia, ca. 1919. Foto Perry van Duijnhoven.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft een onbekend werk van El Lissitzky ontdekt. Het is vanaf vandaag te zien op de expositie Lissitzky – Kabakov, Utopie en Werkelijkheid.

Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum, vertelt dat het museum via via een tip kreeg over dit werk. “Omdat die serieus leek, hebben we die helemaal nagetrokken. Het schilderij bleek een origineel dat nog nooit ergens in het openbaar getoond was. De eigenaar bleek bij uitzondering bereid om het werk uit te lenen voor de tentoonstelling, op voorwaarde dat hij anoniem blijft.”

Het nu ontdekte schilderij dateert uit het begin van de periode waarin Lissitzky met Chagall en Malevitsj in Vitebsk werkzaam was, zo rond 1919. Het werk heet Proun Vratsjenia. Het Russische woord vrasjtsjenia (вращения) betekent omwentelingen of rotaties. Het schilderij is op de achterkant door Lissitzky gesigneerd in het Cyrillisch. De Tretyakov Galerie in Moskou bezit een kleine schets die gediend heeft als voorstudie voor dit schilderij.

El Lissitzky (1890-1941) heeft in zijn leven weinig schilderijen gemaakt en de meeste schilderde hij in de periode 1919-1924. Hij heeft naar schatting ongeveer dertig van deze zogeheten Prounen vervaardigd. Proun is waarschijnlijk een samentrekking van pro en unovis, een afkorting van ‘utverdetili novogo isskustva’, ofwel ‘voorvechters van de nieuwe kunst’.

Proun Vrasjtsjenia is tot en met het eind van de tentoonstelling, 28 april, te zien in het Van Abbemuseum. Daarna reist het met de expositie mee naar de Hermitage in Sint Petersburg en het Multimedia Art Museum in Moskou.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share