Geen categorie

Aardappeleterschips in Van Gogh Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Nieuws

Aardappeleterschips, dat is een van de opmerkelijke nieuwe producten in de vernieuwde winkel van het Van Gogh Museum. En die eet je natuurlijk niet uit zomaar een schaal. Nee, daarvoor gebruik je een keramisch exemplaar met daarop het gezicht van een van de Aardappeleters uit Van Goghs gelijknamige schilderij.

Door: Evert-Jan Pol

Sleutelhangers met wollige Vincent. Foto: Evert-Jan Pol.
Sleutelhangers met wollige Vincent. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Het zakje is een eigen ontwerp van het museum. Het idee ontstond naar aanleiding van de presentatie van de Aardappeletersschaaltjes door &klevering. Die stuurde het museum een foto van een schaaltje en chips, met een echt zakje chips erbij. De Aardappeleterschips was geboren. Met een prijs van € 1,75 is de snack een van de goedkoopste artikelen in de winkel.

Die winkel bevindt zich in de nieuwe ondergrondse ontvangsthal, die zaterdag officieel opent. Alle producten – ruim 500 – zijn gebaseerd op Van Gogh en zijn werk. Het Van Gogh Museum werkte voor het assortiment voor het eerst samen met Nederlandse ontwerpers die zich lieten inspireren door de kunstenaar. Hester van Eeghen ontwierp bijvoorbeeld een zijden sjaal gebaseerd op De Zaaier. En Edward van Vliet nam het schilderij Courtisane als inspiratie voor een lijn interieuraccessoires, met onder meer kussens.

Het schap met de Aardappeleterschips. Foto: Evert-Jan Pol.
Het schap met de Aardappeleterschips. Foto: Evert-Jan Pol.

Het assortiment is een geslaagde mix van nuttige en meer grappige objecten. Tuiniers kunnen aan de slag met gereedschap voorzien van een detail uit het schilderij Vlinders en Klaprozen. En hondenbezitters geven hun trouwe viervoeter een T-shirt met een afbeelding van de Zonnebloemen. Een sleutelhanger komt altijd van pas, en voor de echte fans is er nu één met een wel heel wollige Vincent.

Vooral de sleuterhangerpoppetjes doen de vraag rijzen of het Van Gogh Museum, net als het Rijksmuseum eerder al deed, ooit in zee gaat met speelgoedfabrikant Playmobil. Museumdirecteur Axel Rüger, die nog even enkele ansichtkaarten recht legt, lacht hardop bij het horen van de suggestie. Maar uitsluiten doet hij het idee zeker niet. Dus wellicht behoort ook een Playmobil-Vincent in de nabije toekomst tot de bewoners van de museumwinkel.

De museumwinkel bevindt zich in de nieuwe ontvangstruimte van het Van Gogh Museum, aan het Museumplein in Amsterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share