Geen categorie

Gemeentemuseum Den Haag wint Turing Toekenning

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Gemeentemuseum Den Haag heeft de Turing Toekenning van de Turing Foundation gewonnen. Dit is een tweejaarlijkse prijs voor het beste tentoonstellingsplan in Nederland. Aan de toekenning zit een bedrag vast van 450.000 euro. Daarmee financiert het museum de tentoonstelling Alexander Calder. Bewegingen in de ruimte.

Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, toont de trofee die hij in het Stedelijk Museum Amsterdam kreeg uitgereikt door burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Foto: Turing Foundation.

Deze expositie opent op 11 februari 2012 en zal grotendeels bruiklenen uit het buitenland omvatten. De tentoonstelling vertelt hoe een bezoek aan het atelier van Piet Mondriaan het werk van Alexander Calder wezenlijk veranderde. De combinatie van de meesterwerken van twee top kunstenaars levert volgens het juryrapport van de Turing Foundation “ongetwijfeld een heldere visuele manifestatie op, dat de Nederlandse bezoeker van trots zal vervullen”.

Alexander Calder (1898-1976) kwam in 1928 naar Frankrijk en bezocht daar in 1930 het befaamde atelier van Mondriaan. Dat maakte een onuitwisbare indruk op hem. Voor die tijd maakte Calder sieraden en grappige draadsculpturen van (dier)figuren, maar ook van bijvoorbeeld de bekende danseres Josephine Baker van wie hij een groot fan was. Maar na het bezoek wordt ook zíjn werk abstract, zowel in zijn schilderijen als in zijn ruimtelijke constructies, die bekend zouden worden als mobiles. Calder voegde een nieuwe dimensie toe aan de beeldhouwkunst, namelijk beweging.

In de tentoonstelling zal het werk uit de late jaren ’20 tegenover het abstracte werk uit de jaren ’30 en ’40 gezet worden. Het is voor het eerst sinds de jaren ’60 dat er weer een grote tentoonstelling aan Calder wordt gewijd in Nederland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share