Geen categorie

Onbekende Escher ontdekt

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Nieuws

Museum Escher in Het Paleis in Den Haag heeft de collectie uitgebreid met een tot nu toe onbekend werk op papier van M.C. Escher (1998-1972). Het blad komt uit het bezit van Eschers familie. Het is een uniek werk omdat de kunstenaar er nooit een oplage van heeft gemaakt.

M.C. Escher,  Montecelio, maart 1924,  Oost-Indische inkt op papier, © The M.C. Escher Company BV,   Baarn.
M.C. Escher, Montecelio, maart 1924, Oost-Indische inkt op papier, © The M.C. Escher Company BV, Baarn.

 

Escher maakte dit werk in maart 1924 tijdens zijn verblijf in Rome. Het toont een in eerste instantie onbekend stadje op een berg. Door haar onderzoek ontdekte conservator Micky Piller dat het om Montecelio gaat, ongeveer twintig kilometer ten noordoosten van Rome.

Het komt zelden voor dat een onbekend en belangrijk werk van Escher wordt gevonden. De aankoop markeert de pensionering van Piller, conservator sinds het ontstaan van Escher in Het Paleis in 2002.

Voor Escher aan een prent begon, maakte hij veel studietekeningen. Maar dit kunstwerk is duidelijk geen studie. Daarvoor zit de compositie te gedegen in elkaar en is de uitwerking te zorgvuldig, aldus het museum in een persbericht. Door de voorbereidingen van zijn aanstaande huwelijk met Jetta Umiker maakte Escher geen prenten in 1924, maar kennelijk vond hij wel tijd voor zo’n gecompliceerd werk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share