Geen categorie

Maak je eigen Turner

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

Rijksmuseum Twenthe en Museum de Fundatie presenteren vanaf 5 september de dubbeltentoonstelling Gevaar & Schoonheid – Turner en de traditie van het sublieme. Beide musea nodigen jong en oud uit om in de voetsporen te treden van de Britse landschapsschilder J.M.W. Turner.

De achttiende-eeuwse filosoof Edmund Burke omschreef het ‘sublieme’ als een ervaring van intense emoties, opgeroepen door ultieme schoonheid of door dreiging en gevaar. Zijn leven lang zocht Joseph Mallord William Turner (1775-1851) naar dat sublieme in de natuur. Hij maakte daarom barre tochten op zee of bezocht verlaten ruïnes en overweldigende watervallen.

In zijn schilderijen en aquarellen bestudeerde de kunstenaar intensief de elementen aarde, lucht, water en vuur. Want voor Turner waren deze de sleutel tot de weergave van een persoonlijk gevoelde sublieme ervaring. Nog altijd voelen mensen zich aangetrokken tot de natuurkrachten. Zoals een gloeiende zonsondergang, gitzwarte onweerswolken of een spookachtig mistveld. Wie om zich heen kijkt, kan in de eigen omgeving een Turner zien en ervaren.

Karin Jansen zond deze foto in.
Karin Jansen zond deze foto in.

De fotowedstrijd Your Turner daagt mensen uit hun eigen sublieme ervaring, en daarmee hun eigen Turner, te fotograferen. Meedoen is eenvoudig: maak een foto – met een smartphone of een camera – en upload die op www.yourturner.nl. De inzender van de mooiste foto wint een geheel verzorgde reis voor twee personen naar Londen, de thuishaven van Turner.

Gevaar & Schoonheid – Turner en de traditie van het sublieme, 5 september 2015 t/m 3 januari 2016 in Rijksmuseum Twenthe, Enschede en Museum de Fundatie, Zwolle

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share