Geen categorie

Duitsland geeft 4 miljoen aan Nationaal Holocaust Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

De Duitse regering heeft 4 miljoen euro aan het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. De instelling gebruikt die bijdrage voor de financiering van de geplande grootschalige verbouwing, die naar verwachting twee jaar gaat duren. Op 2 februari sluit het museum daarom zijn deuren.

Voorlopig ontwerp erfafscheiding op binnenplaats van voormalige Hervormde Kweekschool. Artisimpression: Office Winhov.

Het museum is gevestigd in twee historische gebouwen aan de Plantage Middenlaan: de Hollandsche Schouwburg en de tegenovergelegen voormalige Hervormde Kweekschool. De Hollandsche Schouwburg diende tijdens de oorlog als verzamelplaats, gevangenis en deportatieplaats van joden naar de vernietigingskampen. Via de Kweekschool smokkelden verzetsmensen honderden kinderen naar een relatief veiligere plek. De eerste fase van het museum ging in 2016 open.

“Het Nationaal Holocaust Museum wil een zo genuanceerd mogelijk beeld van de geschiedenis presenteren”, vertelt Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier, waar het museum een onderdeel van is. “Daarom werken we intensief samen met een grote verscheidenheid aan partners, ook partners die in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de daders stonden.”

vogelvluchtperspectief van de Hollandsche Schouwburg. Artisimpression: Office Winhov.

Waarom Duitsland 4 miljoen euro bijdraagt, vertelt vertelt Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. “In Nederland werkte de nazi-vernietigingsmachine op de meest afschuwelijke manier. De gedeelde herinnering aan dit donkerste hoofdstuk in onze Duitse geschiedenis maakt het belang van de verworvenheden van de Europese eenwording en de verzoening tussen Duitsland en Nederland duidelijk. Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam legt de juiste nadruk door jongeren aan te zetten kennis te laten maken met dit onderwerp, waarbij het belang van democratie en universele mensenrechten wordt benadrukt. Ik ben dankbaar voor deze bijdrage in de strijd tegen antisemitisme en blij dat we dit belangrijke initiatief kunnen ondersteunen met onze bijdrage aan het nieuwe Holocaust Museum.”

Het totale benodigde budget voor de verbouwing, educatieve programma’s, de vaste tentoonstelling, programmering en de exploitatie tot en met 2026, bedraagt volgens de laatste berekeningen ruim 27 miljoen euro. Met de bijdrage van Duitsland staat de teller nu op bijna 21 miljoen. Het Joods Cultureel Kwartier hoopt het resterende deel te krijgen van de Nederlandse overheid en verschillende fondsen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share