Geen categorie

Van Gogh in de Hermitage

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Hermitage Amsterdam is vanaf morgen tijdelijk het huis van Vincent van Gogh. Daar hangen tot en met 25 april topstukken als Zonnebloemen, De slaapkamer, De aardappeleters en Het gele huis. Tot die tijd is het Van Gogh Museum gesloten wegens renovatie.

Foto: Martijn van den Dobbelsteen.

De presentatie Vincent toont de intrigerende zoektocht van de kunstenaar tijdens zijn kunstenaarschap. In een periode van tien jaar ontwikkelde Van Gogh zich van een beginneling tot een kunstenaar met een geheel eigen stijl en signatuur. Dit wordt in de Hermitage zichtbaar gemaakt aan de hand van circa 75 belangrijke schilderijen, een selectie brieven, werken op papier en objecten uit de collectie van het Van Gogh Museum.

Van Gogh was altijd bezig met het effect van zijn kleurgebruik in tekeningen en schilderijen. In schilderijen als Kweeperen, citroenen, peren en druiven (1887) maar ook Zonnebloemen (1889) onderzocht hij de verschillende gradaties van één kleur. In andere schilderijen liet hij bepaalde kleuren een dialoog met elkaar aangaan. Voorbeelden hiervan zijn de schilderijen De stoel van Gauguin (1888) en Irissen (1890).

In de korte tijd dat hij werkzaam was als kunstenaar experimenteerde hij met allerlei stijlen om tot de persoonlijke stijl te komen waarmee hij uiteindelijk wereldberoemd zou worden. In de verschillende fases van zijn kunstenaarschap liet hij zich inspireren door andere kunstenaars. Zo werd hij in Parijs beïnvloed door de stijl van de impressionisten en pointillisten. Maar het werk Montmartre: achter de Moulin de la Galette (1887) laat goed zien dat hij uiteindelijk een eigen manier van schilderen koos.

Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam, van 29 september 2012 t/m 25 april 2013 in Hermitage Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share