Geen categorie

Aandacht voor kunst in nieuwe bibliotheek Utrecht

0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

Behalve boeken zijn er ook kunstwerken te zien in de centrale bibliotheek van Utrecht die in maart opent op een nieuwe locatie aan de Neude. Vijf kunstenaars maken speciaal voor het boekenpaleis uiteenlopende kunst.

Gevel van het oude postkantoor, het nieuwe onderkomen van de bibliotheek. Foto: Evert-Jan Pol.

Jan Willem Deiman bijvoorbeeld ontwerpt op het Fenicisch alfabet geïnspireerde hangende sculpturen. Hij wil de verandering van tekens en symbolen te verbeelden, waarbij de lange verticale lijnen de hoge ruimtes van de Bibliotheek Neude benadrukken en het alfabet een duidelijk en abstracte link naar de taal is.

Jan Willem Deiman. Foto: Nina Slagmolen.

De 200 hangende sculpturen zullen op verschillende plekken in het gebouw te zien zijn. Met zijn kunstwerk wil Deiman de bezoeker laten verwonderen door hen stap voor stap mee te nemen in het ontdekken waar die vormen voor staan.

Kunstenaar Frank Halmans werkt regelmatig met architectuur en wonen als thema en ontwierp speciaal voor de jeugdafdeling een boekenkast in de vorm van een huis. De wanden van het ruim 4 meter hoog speelhuis bestaan volledig uit boekenplanken met hangende boeken. Ook maakt hij een sokkel voor Nijntje waar de allerkleinsten op mogen klimmen.

Daan Paans gaat in zijn werk uit van het 38.000 jaar oude beeldje Löwenmensch (Leeuwmens), dat hij uitwerkt in foto’s, sculpturen en textiel. Zijn fascinatie voor de sculptuur zit hem vooral in de vorm die heel vaak terug komt in verschillende tijden en culturen, maar ook in onze hedendaagse tijdsgeest. Paans heeft een beeldverzameling gemaakt die de Leeuwmens in verschillende tijdsgeesten toont.

Voor Bibliotheek Neude maakt hij onder meer een geprinte sculptuur die is samengevoegd uit verschillende en bestaande modellen: een digitale afbeelding van de Leewenmens, Sekhmet (een godin uit de Egyptologische mythologie) en Tigris uit de animatiefilm Kung Fu Panda. Paans wil de bezoeker van de reisafdeling van de bibliotheek prikkelen om na te denken over de complexe samenkomsten van invloeden die de dingen maken zoals ze zijn, hoe het verre verleden zich in het heden manifesteert en hoe reizen weer tot nieuwe mondiale kruisbestuivingen leidt.

Jop Vissers Vorstenbosch. Foto: Nina Slagmolen.

Wat de bezoeker bij het vijf bij vijf meter driedimensionale glas-in-lood-werk van Jop Vissers Vorstenbosch gaat zien, is afhankelijk van de invalshoek. “Het kunstwerk heeft grofweg gezien drie punten”, vertelt de kunstenaar. “Frontaal, dan kijk je tegen de schildering aan. Zo krijgt de kijker een helder beeld van de kleurvlakken. Aan de zijkant vertroebelt de schildering juist door de lamellen en waardoor er een soort van 3D-werking ontstaat. En van de achterkant ziet het werk er bijna traditioneel uit als een glas-in-loodraam.”

De vijfde kunstenaar die een werk gaat maken voor de bibliottheek is Maarten Baas, die geldt als een van de invloedrijkste Nederlandse ontwerpers van deze eeuw. Waar hij mee komt, is nog niet bekend. Zijn bijdrage is naar verwachting halverwege mei te zien.

De centrale bibliotheek verhuist van de Oudegracht naar het voormalige postkantoor aan de Neude. Sinds dat in oktober 2011 is het als allerlaatste zelfstandige postkantoor sloot, bleef het lang ongebruikt. In maart opent het als Post Utrecht, een centrum, met winkels, een foodmarket en dus een bibliotheek. Bibliotheek Neude opent op 13 maart.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share