Geen categorie

Noord-Koreaanse kunst in Drents Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nieuws

Het Drents Museum haalt ook in het komende seizoen weer een potentieel zeer succesvolle tentoonstelling naar Assen. Van 7 april tot en met 30 augustus 2015 staat de expositie De Kim Utopie – Schilderkunst uit Noord-Korea op het programma. Deze omvat circa 80 schilderijen, gemaakt in de periode 1960 tot 2000 door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst.

Het is voor het eerst dat zo’n grote verzameling Noord-Koreaanse kunst uit de privécollectie van de Nederlandse verzamelaar R.J.C.M. de Groen in Nederland te zien is. De tentoonstelling laat zien dat kunst niet vrijblijvend is in Noord-Korea, maar altijd ten dienste staat van de leider, de staat en de samenleving. Essentieel is de verheerlijking van het systeem en het regime, ook in afbeeldingen met als onderwerp het gezin, landbouw en industrie, oorlog en confrontatie, met vijanden als de VS en Japan.

De Kim Utopie is de vierde grote expositie in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum. Eerder besteedde het museum ook al aandacht aan realisme in het Sovjet-tijdperk op de tentoonstelling De Sovjet Mythe.

An Ch’anggŏ (merited artist, 1934-??), verbonden aan de kunststudio van de provincie Noord Pyongan, januari 1991. Het schilderij is een scene uit de Koreaanse oorlog. Het ademt de overwinning uit, met de blik vol verwachting in de verte gericht. Collectie R.J.C.M. de Groen.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share