Geen categorie

Van Dürer tot Escher

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Expositie

Museum Meermanno bezit met ruim 350.000 bladen de grootste ex-libriscollectie ter wereld. Maar liefst 80.000 bladen daarvan zijn verzameld door het echtpaar Jansen-Ebing en in 2001 overgedragen aan het museum. Een deel daarvan is te vanaf morgen te zien op een slechts vier weken durende expositie.

Meermanno toont onder meer ex-libris die gemaakt zijn door kunstenaars die voornamelijk bekend zijn van ander werk, onder wie M.C. Escher en Gustav Klimt. Bijzonder is het heraldische ex-libris van Albrecht Dürer uit omstreeks 1520. Van deze invloedrijke kunstenaar zijn slechts twintig ex-libris bekend, waarvan één verzameld is door het echtpaar Jansen.

Ook is er aandacht voor moderne ex-libris van kunstenaars uit de Verenigde Staten, Japan en verschillende Europese landen. Duitsland is goed vertegenwoordigd, met speciale aandacht voor een van de meest productiefste ex-libriskunstenaars van de 20ste eeuw Fingesten, en België met werk van onder anderen Goudaen.

Een omvangrijk deel van de moderne collectie vormen de ex-libris van Tsjechische kunstenaars. Het werk van Lukavsky, Sovák en de vernieuwer Josef Liesler geven in de tentoonstelling een representatief beeld van de Tsjechische ex-libriskunst. Vanzelfsprekend is ook het werk van eigen bodem aanwezig, van onder anderen Lou Strik en de nog altijd actieve ex-libriskunstenaar Wim Zwiers.

Ook zijn er ex-libris te zien die gemaakt zijn voor bekende mensen. Zoals schrijvers en artiesten, leden van het Koninklijk Huis en ook de dictators Mussolini en Hitler.

Van Dürer tot Escher – Ex-libriskunst uit de collectie Jansen-Ebing, 22 juli t/m 17 augustus in Museum Meermanno, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share