Geen categorie

Museum Prinsenhof Delft koopt meesterwerk uit Gouden Eeuw

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Nieuws

Museum Prinsenhof Delft heeft het zeventiende-eeuwse schilderij Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout aangekocht. Daarmee blijft dit werk van de schilder Hendrick van Vliet (1612-1675) definitief behouden voor het museum, de stad Delft en Nederland.

Hendrick van Vliet (1612-1675), Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout.

 

Het schilderij was al sinds 1953 in bruikleen bij Museum Prinsenhof Delft, toen de eigenaar vorig jaar aangaf het te willen verkopen. Het kerkinterieur wordt gezien als het belangrijkste werk van Van Vliet en is een topstuk binnen de collectie van het museum. Het wilde het schilderij dan ook graag behouden. De kans was groot dat het anders naar het buitenland zou verdwijnen.

Eind vorig jaar startte het museum een crowdfundingactie en daarmee haalde het 15.000 euro op. Dat bedrag is door Fonds 1818 verdubbeld. De rest van het benodigde aankoopbedrag (ruim 850.000 euro) kwam uit het eigen aankoopfonds, het BankGiro Loterij Aankoopfonds van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en het VSBfonds.

Het schilderij is nog tot en met 15 maart te bewonderen in een speciale tijdelijke presentatie in het museum. Daarna krijgt het een plek in de vaste presentatie Meesters in Innovatie. Daarin wordt getoond hoe Delft en de Delftenaren met creativiteit, innovatie en een slimme handelsgeest hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share