Geen categorie

Pronkzucht aan het Chinese hof

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Expositie

Voor het keizerlijk hof in het oude China was alleen het beste goed genoeg. Daarom beschikte het over speciale fabrieken waar de crème de la crème van de Chinese keramiek werd gemaakt de meest vakbekwame werknemers gebruikmakend van de hoogste kwaliteit porselein en de mooiste kleurpigmenten. Voor het eerst worden honderd van deze topstukken uit het Shanghai Museum buiten Azië getoond en wel in het Gemeentemuseum Den Haag.

De tentoonstelling Pronkzucht aan het hof is mogelijk gemaakt door de bijzondere band die de Nederlander Henk Nieuwenhuys met het Shanghai Museum heeft. Hij schonk enige jaren geleden zijn eigen collectie Chinees exportporselein aan dit museum, waar het nu permanent te zien is.

De objecten van de allerhoogste kwaliteit illustreren de verfijnde levensstijl waarin de keizers zich eeuwenlang hebben gebaad. Een voorbeeld hiervan is een dekseldoosje in de vorm van een kwartel uit de tijd van keizer Qianlong (1736-1795). De ogen, snavel en veren van het vogeltje zijn tot in de kleinste details levensecht uitgewerkt, terwijl ook de kleuren natuurgetrouw zijn weergegeven.

Hoe ver de vervaardiger in zijn detaillering ging, blijkt als het doosje wordt omgedraaid: aan de onderzijde zijn in reliëf twee pootjes aangebracht. De beschildering van de schalen, vazen en potten is niet alleen puur decoratief, maar symboliseert vaak heilwensen. Zo staan vleermuizen en wolken voor ‘alle dagen overvloedig geluk’, de granaatappel, perzik en de sukadevrucht voor ‘veel zonen en een lang leven’ en de draak met vijf klauwen werd beschouwd als zinnebeeld van het keizerschap.

Chinese vaas met fencai decoratie van Indiase lotusbloemen en plastische figuurtjes van spelende kinderen, Qianlong dynastie (1736-1795), 31,1 cm, collectie Shanghai Museum.
Chinese vaas met fencai decoratie van Indiase lotusbloemen en plastische figuurtjes van spelende kinderen, Qianlong dynastie (1736-1795), 31,1 cm, collectie Shanghai Museum.

Pronkzucht aan het hof toont niet alleen het keizerlijk porselein, maar geeft ook informatie over de symboliek en betekenis van de decoraties. Het publiek maakt zo kennis met de bijzondere mythes en tradities van de Chinese cultuur.

Pronkzucht aan het hof, t/m 23 oktober in Gemeentemuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share