Geen categorie

Gazing Ball Jeff Koons vernield in Nieuwe Kerk

0 0
Read Time:59 Second
Jeff Koons’ Perugino Madonna and Child with Four Saints in betere tijden. Foto: Evert-Jan Pol.

Het is de nachtmerrie van elke bezoeker: per ongeluk een kostbaar kunstwerk beschadigen. Op de laatste dag van de tentoonstelling Meesterwerk 2018 – Jeff Koons, in De Nieuwe Kerk Amsterdam gebeurde dat. Een van de aanwezigen raakte de blauwe glazen bal (Gazing Ball) aan, die daardoor uit elkaar spatte.

Het beschadigde werk is een van de Gazing Ball Paintings die Jeff Koons sinds 2014 maakt. Steeds gaat het om een kopie van een klassiek meesterwerk, met daarvoor een kobaltblauwe glazen bol.

Voor het nu vernielde werk nam hij Madonna en kind met vier heiligen (1500-1501) van Pietro Perugino als voorbeeld. Samen met zijn assistenten schilderde hij het minutieus na met duizenden verschillende handgemengde kleuren.

Perugino Madonna and Child with Four Saints was in De Nieuwe Kerk het zevende deel van de serie Meesterwerk. In die reeks zet de instelling sinds 2011 jaarlijks één beroemd kunstwerk tijdelijk in de schijnwerpers. Steevast zijn dit werken met een – soms onverwachte – religieuze of spirituele lading.

(EJP)

Zie ook: Jeff Koons’ Gazing Ball Painting: meesterwerk of niet?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share