Geen categorie

Site geeft tips voor geslaagd museumbezoek met peuters

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Stel je wilt als ouder van een baby, peuter of kleuter naar het museum, neem je het kind dan mee of regel je een oppas? Gewoon meenemen, vindt Brigitte Timmermans. Zij startte de website Kunstfanaatjes.nl en geeft daarop tips voor een geslaagd bezoek met de allerkleinsten.

Door: Evert-Jan Pol

 

Op bezoek in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Rob van Dalen.
Op bezoek in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Rob van Dalen.

 

Timmermans, voormalig persvoorlichter bij Gemeentemuseum Den Haag, bezoekt graag musea, maar toen ze eenmaal moeder was, veranderde de manier waarop ze dat kon doen. Een jong kind is onberekenbaar en in een museum gelden nu eenmaal regels. Op sites van musea miste ze nuttige informatie voor ouders met baby’s, peuters of kleuters en dus besloot ze daar een hele website aan te wijden.

Museumbezoek met een kleine heeft een meerwaarde, vindt Timmermans. Volgens haar kan kunst de hersenontwikkeling van jonge kinderen stimuleren en bovendien hun verbale en cognitieve vaardigheden versterken. Maar zo’n bezoek met een kleine drukke dreumes kan een behoorlijke uitdaging zijn. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat hij of zij een peperduur kunstwerk gaat verwarren met speelgoed.

Timmermans kan daar zelf over meepraten. Haar eigen peuter vond de spiegelkamer van de Japanse kunstenares Yayaoi Kusama in Museum Boijmans Van Beuningen fascinerend. Iets té fascinerend. “Hij zag overal knuffels die hij wilde oppakken.” En in Museum Voorlinden ontdekte hij heel aantrekkelijke rode appels, met een hapje eruit. Ze zagen er heel smakelijk uit, maar helaas, ook kunst.

Op haar site belicht Timmermans dergelijke no-go’s voor jonge kinderen, maar meer nog staan zij en gastbloggers stil bij kunstwerken die juist heel geschikt zijn voor deze doelgroep. Zoals Manhole van Maurizio Cattelan in het Boijmans. Het mannetje, zoals zijn bijnaam luidt, is erg interessant voor kinderen en bevindt zich veilig achter glas.

 

Brigitte Timmermans en haar peuter bij het mannetje in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Rob van Dalen.
Brigitte Timmermans en haar peuter bij het mannetje in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Rob van Dalen.

 

Timmermans raadt ouders met jonge kinderen aan om, zo mogelijk, vooraf een selectie te maken van kunstwerken. “En let op wat je kind aangeeft. Hij bepaalt het uitje. Een brandblusser vinden kinderen vaak ook al heel leuk. Dwing je kind niet om door jouw ogen te kijken, maar verplaats je in je kind.”

Kunstfanaatjes staat vol met zulke tips en beantwoordt ook praktische vragen. Zoals: Mag de buggy mee op zaal en is er een plek in het museum waar ik rustig borstvoeding kan geven? Timmermans: “Als ouders dit soort informatie over het museum van tevoren niet vinden, is de kans groot dat ze besluiten dat het niets voor hen en hun kind is. En dat is zó ontzettend zonde.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share