Geen categorie

Olya Oleinic wint Steenbergen Stipendium

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Nieuws

Olya Oleinic (1991) heeft het Steenbergen Stipendium 2014 gewonnen. De studente aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag kreeg de prijs voor jong fotografietalent in Nederland voor haar project Universal guide to everything.

Andrea van Pol (rechts) interviewt Olya Oleinic. © Jim Gregory.

 

Daarmee verbeeldt ze hoe kennis op het internet door toevallige opeenstapelingen en kruisverbanden groeit én vervormt tot een nieuwe werkelijkheid. Met een muur vol ansichtkaarten van vreemde, half herkenbare voorwerpen bootste ze dit proces na.

De jury prijst Oleinic om haar intrinsieke motivatie waarmee ze het medium fotografie onderzoek. “Internet is een opzichzelfstaande wereld die wordt gevoed door de tastbare wereld waarin wij leven. Internet vervormt echter kennis en beelden op manieren die niet meer op de werkelijkheid lijken. Dit heeft Oleinic op een intelligente manier weten te verbeelden.” Aldus de jury in het juryrapport.

Olya Oleinic (1991), Universal guide to everything. © Jim Gregory.

 

De publieksprijs ging naar Carilijne Pieters (1991) van de Hogeschool voor de kunsten Utrecht. Haar werk De liefde is alles, hè kreeg de meeste stemmen van bezoekers van het Nederlands Fotomuseum. In een korte documentaire toont ze een intiem portret van haar schoonouders die niet meer zonder elkaar kunnen leven. Hun intense verbondenheid wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als ze praten over hun liefde en naderende dood.

De jury bezocht de eindexamenexposities van verschillende kunstacademies in Nederland om daar vijf werken te selecteren voor het Steenbergen Stipendium. Behalve de projecten van Oleinic  en Pieters koos de jury werk van Ad van der Koog (1962), van AKV|St. Joost in Breda, Jannemarein Renout (1969) en Lisa-Marie Vlietstra (1990), beiden van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Het werk van de winnaars en de genomineerden is nog tot en met 2 november te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share