Geen categorie

Indiaanse kunst in De Nieuwe Kerk

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Indiaanse kunst staat centraal in huidige tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aan de hand van zeven regio’s wordt een beeld geschetst van de rijke kunst en cultuur van indianenvolken. Ruim tweehonderd kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen nemen de bezoekers mee naar de prairies in de Midwest, de vlakten rond de Great Lakes, Californië, de Canadese westkust en de landen van de Navajo en de Inuit.

Kiowa Scalp Dance, Stephen Mopope (1900–1974). Kiowa, Oklahoma, ca. 1930. Papier, aquarel. 22,5 × 37 cm. The Philbrook Museum of Art, Inc., Tulsa, Oklahoma. Gift of Clark Field.

In Noord-Amerika zijn de indianen verdeeld over meer dan 500 stammen. Verreweg de meeste hebben een eigen taal, kunsttraditie en cultuur, veelal beïnvloed door geografische ligging en klimaat. Te zien is onder meer vlechtwerk van stekelvarkennaalden uit het gebied van de Great Lakes, historische schilderkunst uit de prairies, textiel van de Navajo en beeldhouwwerk van het Arctische noorden.

Making Babies for Indian Market, Roxanne Swentzell (1962– ). Santa Clara Pueblo, New Mexico, 2004. Keramiek, pigment. 59,7 × 21,6 × 43,2 cm. Brooklyn Museum, New York, Gift in memory of Helen Thomas Kennedy.

De kerk toont eeuwenoude voorwerpen, maar ook werk van hedendaagse indiaanse kunstenaars die zich inspannen om indiaanse kunst en cultuur door te geven. De objecten vertellen bijna altijd een persoonlijk verhaal dat onlosmakelijk met het leven en de cultuur van de maker verbonden is.

Behalve kunst en kunstnijverheid van indianen ziet het publiek ook een aantal fotografische portretten van indianen die verspreid door de Verenigde Staten wonen en werken. Morad Bouchakour (1965) en Natasja Reeuwijk (1971) maakten die in opdracht van De Nieuwe Kerk. Alle foto’s werden zijn genomen in de week rond de presidentsverkiezingen en samen vormen ze een afspiegeling van de indianen in het huidige Amerika.

De expositie staat gepland tot en met 14 april, maar volgens het NOS Journaal is het waarschijnlijk dat ze zal worden ingekort in verband met de voorbereidingen van de inhuldiging van koning Willem-Alexander, op 30 april. Die vindt namelijk plaats in De Nieuwe Kerk. Een woordvoerster laat desgevraagd weten daar nog niets over te kunnen zeggen.

Indianen. Kunst en cultuur tussen mythe en realiteit, t/m 14 april (maar wellicht korter) in De Nieuwe Kerk, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share