Geen categorie

Grootste schilderij Rembrandt terug in Amsterdam

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Nieuws

Het grootste schilderij dat Rembrandt ooit maakte, is niet de Nachtwacht, maar De samenzwering van de Batavieren onder Julius Civilis. Vanaf vanavond is het werk tijdelijk te zien in, of meer op het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Het wordt geprojecteerd op een van de galerijbogen.

De samenzwering van de Batavieren onder Julius Civilis, ca. 1661-1662, 196 x 309 cm, Nationalmuseum Stockholm.

De projectie maakt deel uit van de tentoonstelling Opstand als Opdracht. De titel verwijst naar de opdracht die diverse kunstenaars in de Gouden Eeuw van het Amsterdamse stadsbestuur kregen: maak een schilderij over de Bataafse opstand voor in het interieur van het stadhuis (tegenwoordig Koninklijk Paleis). Een van die schilders was Rembrandt, die volgens opdracht dit werk schilderde.

De oorspronkelijke afmetingen van het doek waren 5,5 bij 5,5 meter. Het werd in 1662 in het stadhuis van Amsterdam gehangen, maar werd kort daarop weer verwijderd. De opdrachtgevers waren vermoedelijk niet tevreden het resultaat, want Rembrandt werd verzocht veranderingen aan te brengen. Daar zou hij echter niet extra voor worden betaald. De kunstenaar weigerde dat. Het schilderij keerde terug naar Rembrandts atelier, waar hij het centrale deel eruit sneed. Dat bevindt zich momenteel in het Nationalmuseum in Stockholm.

Opstand als Opdracht, t/m 18 september in het Koninklijk Paleis Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share