Geen categorie

Groeningemuseum koopt 15de-eeuws schilderij

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second
Meester van de Ursula-legende, Heilige Veronica , Groeningemuseum, Brugge.

Het Groeningemuseum in Brugge heeft een laat-vijftiende-eeuws schilderij toegevoegd aan de collectie. Ruim vijfhonderd jaar nadat de Heilige Veronica er ontstond is het weer terug in die Vlaamse stad. Sinds dinsdag is het te bewonderen in het museum.

Het Groeningemuseum kocht het paneel in december bij veilinghuis Sotheby’s in New York. Volgens het museum gebeurt het zelden dat er een vijftiende-eeuwse Vlaamse primitief van de kwaliteit van de heilige Veronica op de markt komt. “De staat van bewaring is uitzonderlijk goed en het schilderij is met zijn lieflijke karakter een lust voor het oog.”

De maker van het schilderij staat bekend als de Meester van de Ursula-legende, een van de belangrijkste Brugse meesters uit de late vijftiende eeuw. Hoe hij echt heette, is onbekend. De noodnaam die hij kreeg is gebaseerd op twee luiken van een altaarstuk met daarop acht voorstellingen uit het leven van de heilige Ursula. Deze werken behoren eveneens tot de collectie van Musea Brugge, waar het Groeningemuseum onderdeel van is.

Als tijdgenoot van Hans Memling schilderde de Ursula-meester voor vooraanstaande Brugse opdrachtgevers. De hem kenmerkende langgerekte lijfjes en eivormige hoofdjes komen ook terug in dit schilderijtje van Veronica. Veronica met haar exotisch hoofddeksel en wapperende hoofddoeken heeft haar ogen neergeslagen en kijkt naar de doek die ze in haar hand houdt. Daarop staat het ware gelaat van Christus, de Vera Icon.

De Meester van de Legende van de heilige Ursula is één een van de belangrijkste Brugse meesters uit de late vijftiende eeuw. Hoe hij echt heette, is onbekend. De noodnaam die hij kreeg is gebaseerd op twee luiken van een altaarstuk met daarop acht voorstellingen uit het leven van de heilige Ursula. Deze werken behoren eveneens tot de collectie van Musea Brugge.

Als tijdgenoot van Hans Memling schilderde de Ursula-meester voor vooraanstaande Brugse opdrachtgevers. De hem kenmerkende langgerekte lijfjes en eivormige hoofdjes komen ook terug in dit schilderijtje van Veronica. Veronica met haar exotisch hoofddeksel en wapperende hoofddoeken heeft haar ogen neergeslagen en kijkt naar de doek die ze in haar hand houdt. Daarop staat het ware gelaat van Christus, de Vera Icon.

In de negentiende eeuw was het schilderij eigendom van Paul Durrieu, een van de grondleggers van het onderzoek naar de Franco-Vlaamse miniatuurkunst. Later bevond het werk zich in de verzameling van Hester Diamond, een van de belangrijkste New Yorkse privéverzamelingen van Oud-Nederlandse schilderkunst. In 1994 leende die het al eens uit voor een Memlingexpositie in het Groeningemuseum. Nu hangt het schilderij daar dus permanent.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share