Geen categorie

Fruitschaal David Bowie te zien in Groninger Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Nieuws

Het Groninger Museum toont vanaf dinsdag 10 januari de fruitschaal Courtoise Manière van kunstenaar Nathalie du Pasquier. Het kocht het object in november tijdens een veiling van kunstwerken uit de privécollectie van David Bowie.

 

Nathalie du Pasquier, Courtoise Manière, 1983, collectie Groninger Museum. Foto: Sotheby’s.
Nathalie du Pasquier, Courtoise Manière, 1983, collectie Groninger Museum. Foto: Sotheby’s.

 

De datum 10 januari is bewust gekozen: op die dag in 2016 overleed Bowie. Na zijn dood bleek dat de Britse artiest ook een gepassioneerd verzamelaar van kunst en design was. Zo bezat hij een collectie voorwerpen ontwerpen door leden van de Memphisgroep, zoals deze schaal. De Memphisgroep was een groep vormgevers die actief was in de jaren 80.

De schaal is onderdeel van de reeks Objects for the electronic age, die Du Pasquier samen met haar echtgenoot George James Sowden bedacht in 1983. Ze zijn karakteristiek voor de mentaliteit van Memphis, waar zij beide medeoprichters van waren. Decoratie is belangrijker dan techniek, materialen worden in ongebruikelijke kleuren en combinaties gebruikt en de boodschap gaat over associaties, niet over functioneel gebruik.

De reeks werd in 1985 voor het eerst getoond in het Groninger Museum, toen museumdirecteur Frans Haks zich begon te interesseren voor radicaal Italiaans design. Dit leidde behalve tot tentoonstellingen en aankopen, uiteindelijk tot het postmodernistische nieuwe museumgebouw. Alessandro Mendini, die dat ontwierp, was namelijk lid van de Mephisgroep. Het Groninger Museum noemt het daarom passend dat de fruitschaal nu deel uitmaakt van de collectie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share