Geen categorie

Catharijneconvent toont als eerste domschat van Münster

1 0
Read Time:1 Minute, 22 Second
Sculptuur van de heilige Agnes, Münster (?), 1520, Domschat Sint-Paulusdom, Münster.

Museum Catharijneconvent toont komend voorjaar voorwerpen uit de Dom van Münster. Het Utrechtse museum heeft daarmee een primeur. Het is namelijk voor het eerst in de geschiedenis dat de stukken de schatkamer van de Duitse kathedraal verlaten.

In andere belangrijke Europese middeleeuwse bisschopssteden waren ook dit soort prestigieuze schatten te vinden, maar niet één is zo goed intact gebleven als die van Münster. De Utrechtse Domkerk had bijvoorbeeld een vergelijkbare verzameling. In de zestiende eeuw sloeg echter het noodlot toe. In de tijd van de Reformatie en door een financiële crisis is de Utrechtse domschat bijna helemaal vernield of versmolten.

In Münster hebben de schatten van goud en zilver, edelstenen en exotische materialen oorlogen, rampspoed en beeldenstormers overleefd. Ze geven inzicht in de internationale positie die Münster in de middeleeuwen bekleedde. Zo bevat de collectie een reliekhouder die door Keizer Otto in 997 is geschonken aan de bisschop van Münster. Ook is er een Iraans bergkristallen speelstuk dat aantoont dat Münster onderdeel was van handelsroutes tussen het voormalige Mesopotamië en Europa.

De Domkammer in Münster is een van de aanzienlijkste schatkamers in Europa. Het arsenaal aan kunstwerken gaat van kostbare reliquiaria uit de elfde eeuw tot waardevolle liturgische voorwerpen en paramenten uit de late middeleeuwen. De mooiste exemplaren hiervan verlaten voor het eerst in eeuwen de schatkamer. In Utrecht schitteren ze straks in het gezelschap van bruiklenen uit Het Utrechts Archief, de Sint-Gertrudiskathedraal en het Naturalis Biodiversity Centre.

De Münster Domschat, 8 maart t/m 10 juni 2019 in Museum Catharijneconvent, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share