Geen categorie

Alle Catharina’s en Amalia’s gratis naar Hermitage

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Alle Catharina’s of Amalia’s van Nederland mogen vrijdag 7 december gratis naar de tentoonstelling Classic Beauties in Hermitage Amsterdam. Dit ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van kroonprinses Catharina-Amalia.

In Nederland wonen ruim 85.000 Catharina’s en bijna 500 Amalia’s. Zij, maar ook iedereen met een daarvan afgeleide voornaam, zoals Katja, Kate, Amelia of Amelie, zijn vrijdag welkom. Ze moeten dan wel een geldig legitimatiebewijs meenemen, waarop de eerste voornaam staat vermeld.

Hermitage Amsterdam draagt de koninklijke familie een warm hart toe en feliciteert met deze actie de jarige prinses. Koning Willem-Alexander was als kroonprins beschermheer van de Hermitage Amsterdam. Hij en Catharina-Amalia zijn verre nazaten van de Russische tsarina Catharina de Grote, wier collectie de basis legde voor de Hermitage in Sint-Petersburg.

Anton Raphael Mengs, Parnassus, after 1761 © State Hermitage Museum, St Petersburg.

De tentoonstelling Classic Beauties gaat over neoclassicistische kunst. Het menselijk lichaam heeft kunstenaars door de eeuwen heen gefascineerd. In het midden van de achttiende eeuw kreeg dit onderwerp in de kunst een nieuwe dimensie door de beelden die aan de oppervlakte kwamen tijdens spectaculaire opgravingen in Italië.

Beeldhouwers als Canova streefden naar de ultieme perfectie: nóg beter dan het ideaal van de Grieken en Romeinen. Schilders als Mengs, Kauffman en Batoni verbeeldden mythologische onderwerpen. Veel kunstenaars en welgestelde jongeren gingen naar Italië om de bronnen van inspiratie op te zoeken. De expositie toont de beste voorbeelden uit de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg.

Classic Beauties, t/m 13 januari 2019 in Hermitage Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share