Geen categorie

Centraal Museum toont Medusa van Caravaggio

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second
Caravaggio, Medusa, ca. 1596, privécollectie.

Het schilderij Medusa van Caravaggio komt naar Nederland. Dat makte het Centraal Museum vandaag bekend. Dit werk was nog nooit in Nederland te zien. Het krijgt een plek in de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa.

Eerder dit jaar meldde het museum al dat het Vaticaan bij hoge uitzondering een Caravaggio in bruikleen geeft voor de expositie, die op 16 december opent. Het doek De graflegging van Christus is vier weken te zien. Als dat schilderij teruggaat, wordt zijn plaats ingenomen door Medusa. Die Caravaggio is te zien vanaf 15 januari.

Caravaggio beeldde het afgehakte hoofd van Medusa rond 1596 af op een schild. Er zijn twee versies van dit schilderij. De andere Medusa bevindt zich in de collectie van de Galleria degli Uffizi in Florence. Het paneel dat naar Utrecht komt, bevindt zich ook in Italië, in een privécollectie.

Medusa is een van de Gorgonen, de drie verschrikkelijke zusters uit de Griekse mythologie, wier uiterlijk zo afzichtelijk was dat ieder versteende die hen aanschouwde. Ze hadden woeste ogen, slagtanden, een uitpuilende tong en slangen in plaats van haar. Zelfs nadat Medusa was onthoofd door Perseus behield haar hoofd zijn verstenende kracht. Vandaar dat haar afbeelding op een schild, dat werd gebruikt in de strijd, zo toepasselijk is.

De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa brengt schilderijen van de Utrechtse caravaggisten samen met die van andere Europese navolgers van Caravaggio. Niet minder dan 45 van de ruim 60 bruiklenen zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Zo ook drie topstukken van Caravaggio, waaronder deze Medusa.

Utrecht, Caravaggio en Europa, 16 december 2018 t/m 24 maart 2019 in het Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share