Geen categorie

Stedelijk Museum Schiedam krijgt Cobra-schenking

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second
Karel Appel, Kip, 1951, beschilderd brons, collectie Stedelijk Museum Schiedam, schenking Hans Sonnenberg.

Kunstverzamelaar Hans Sonnenberg (89) schonk onlangs negen Cobra-werken aan het Stedelijk Museum Schiedam. Het gaat om zeven schilderijen, een bronzen beeld en een keramieken schaal van kunstenaars als Karel Appel, Constant en Asger Jorn.

Directeur Deirdre Carasso is blij met de gift. “De werken passen bij ons. Eind jaren vijftig kocht het Stedelijk Museum Schiedam als een van de eerste Nederlandse musea werk aan van Appel. Dat is nu te zien op onze Appelzolder, samen met andere topstukken van Cobra. Deze schenking is daar een geweldige uitbreiding van.”

Dat is ook de reden waarom Sonnenberg voor Stedelijk Museum Schiedam koos. “Ik heb altijd sympathie gehad voor de wijze waarop er in Schiedam aandacht werd besteed aan Cobra”, aldus Sonnenberg. “En nadat ik enkele jaren geleden belangrijke internationale werken had geschonken aan Museum Boijmans Van Beuningen vond ik het nu tijd de nog in mijn collectie aanwezige Cobra-werken aan een ander mij sympathiek museum te geven.”

Sonnenberg verzamelde de kunst privé. Door deze schenking blijven de werken nu bij elkaar. Op de ‘vroege’ Cobrawerken staan verschillende dieren. Denk aan het schilderij Man met Hond van Constant uit 1949, Zwarte Kat (1958) van Karel Appel en de sculptuur van een kip van Appel (1951). Dankzij de schenking bezit het museum nu ook vier schilderijen van Asger Jorn, die tot op heden niet in de collectie was vertegenwoordigd.

Sonnenberg is eigenaar van Galerie Delta in Rotterdam die hij in 1962 oprichtte. De schenking vertegenwoordigt een waarde van meer dan een miljoen euro. Het museum laat de aanwinsten van 1 juli tot en met 1 oktober 2017 zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share