Geen categorie

Nijntje Museum: kinderparadijs

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Reportage

Zodra de deur opent is het duidelijk: hier woont Nijntje. Het konijn verwelkomt haar gasten met open armen. We zijn bij haar thuis, in het Nijntje Museum in Utrecht. De opvolger van het Dick Bruna Huis is vanaf morgen open voor publiek.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

De voortuin.
De voortuin.

 

De voorloper op dezelfde locatie opende bijna precies tien jaar geleden, op 18 februari 2006, als museum over het werk van Dick Bruna. Maar het werd tijd dat het een make-over kreeg, vertelt conservator Yolanda van den Berg. “We konden de groeiende groep kinderen die het museum bezocht steeds moeilijker bedienen.” De winkel verdween; voor leuke spulletjes kunnen bezoekers terecht in het tegenoverliggende Centraal Museum, waar ook de ticketverkoop is. En er is minder aandacht voor Bruna zelf. Wie wel meer wil weten, is ook welkom bij de buren, op zolder, waar zijn atelier staat.

In het Dick Bruna Huis konden kinderen al spelen, maar de ruimte daarvoor was wel beperkt. Het volledig vernieuwde museum is een waar paradijs voor de allerkleinsten. In het ‘oude’ museum was het toegankelijke huisje van Nijntje het populairste onderdeel en dat was dan ook het uitgangspunt voor de nieuwe inrichting. Het museum is Nijntjes wereld in het klein, en direct ook in het groot.

 

Het huis van Nijntje.
Het huis van Nijntje.

 

De tekeningen weekten zich los uit Bruna’s boekjes en namen daarna een slokje groeimiddel. Zo lijkt het althans. Het huis van Nijntje Pluis is in zijn geheel driedimensionaal aanwezig, inclusief voor- en achtertuin. De woning op twee etages bestaat uit keuken, woon-, bad- en slaapkamer, plus een trappetje. “Kinderen kunnen hier doen wat ze het liefste doen, namelijk volwassenen naspelen”, vertelt Van den Berg.

Uiteraard is er ook ruimte voor de nodige educatie, net als in de boekjes over Nijn. Er is een ziekenhuis, waar peuters en kleuters inzicht krijgen in wat daar gebeurt. In het museum leren ze over kunst en ze mogen er zelf een tentoonstelling samenstellen. De tweede verdieping is grotendeels ingericht als verkeersplein, met werkende spoorbomen en bijbehorend geluid. Erg leuk voor kinderen en niet minder hilarisch voor volwassenen.

 

Verkeersplein met werkende spoorbomen.
Verkeersplein met werkende spoorbomen.

 

Want ook al is het museum niet bedoeld voor hen, ook grote mensen worden hier weer even kind. En kinderen mogen er kind zijn. Het is daarom goed voor te stellen dat het storm gaat lopen vanaf morgen. Het is een museum, maar dan wel één waar je echt álles aan mag raken.

Aan elk klein detail is gedacht. Zo is alles in het museum op kinderhoogte. Dat begint al in de ontvangstruimte (voortuin) met lage kapstokjes. In de sanitaire ruimte (het strand) staat een laag wastafeltje en is er een speciale kinder-wc. Er is een ouder-kind-toilet en boven (in het bos) bevindt zich een kamer waar moeders borstvoeding kunnen geven.

In de dierentuin.
In de dierentuin.

Het Nijntje Museum is het eerste museum speciaal voor peuters en kleuters en alles is gericht op hen. Dat uit zich ook in de toegangsprijs. Veel musea hanteren voor de kleinsten een lager tarief als ze met een volwassene meekomen, die dan wel het volle pond betaalt. Hier is het juist andersom: kinderen nemen hun (groot)ouders mee voor een habbekrats.

Nijntje Museum, Agnietenstraat 2, Utrecht, open vanaf 6 februari

Zie ook: Animatiefilm op gevel nieuw Nijntje Museum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share