Geen categorie

Groninger Museum toont werk Jeff Koons in de Bijenkorf

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Het is vandaag precies 100 jaar geleden dat de Franse kunstenaar Marcel Duchamp een urinoir op een tentoonstelling indiende. Hij noemde het object Fountain en maakte zo uit een banaal voorwerp een kunstwerk. Het Groninger Museum eert Duchamp door het verhaal eens om te draaien. Het plaatste het kunstwerk Christus en het lam van Jeff Koons in de Bijenkorf in Amsterdam.

Christus en het lam van Jeff Koons in de Bijenkorf in Amsterdam.

De keuze viel niet zonder reden op het kunstwerk, dat sinds 1994 in het bezit is van het Groninger Museum. Christus en het lam uit 1988 is een spiegel met stijlelementen uit de achttiende eeuw. De vorm van de spiegel is afgeleid van een schilderij van Leonardo da Vinci uit het jaar 1510 dat in het Louvre in Parijs hangt. Het onderwerp daarvan is Anna te drieën: het toont Maria, haar moeder Anna, het Jezuskind en een lammetje met een landschap op de achtergrond.

Koons (1955) speelt via het kunstwerk met de kunstgeschiedenis en de verwachtingen van de beschouwer. Die ziet niet alleen het werk, maar ook zichzelf. Het is tenslotte een spiegel. Deze functie stelt het Groninger Museum in de Bijenkorf centraal. Op de afdeling accessoires van de Amsterdamse vestiging hangt het stuk een week lang. Iedereen zal deze spiegel anders waarnemen, denkt het museum.

Op 14 april, Goede Vrijdag, keert Christus en het lam weer terug in het Groninger Museum. Het werk hangt daar in een zaal met andere objecten die stuk voor stuk ook reageren op oudere kunst.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share