Geen categorie

Outsider Art Museum opent in Hermitage

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Nieuws

Het eerste Nederlandse museum voor kunst van kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychische klachten opent op 17 maart in Amsterdam. Het Outsider Art Museum krijgt een plek in de Hermitage. De collectie is afkomstig uit het Haarlemse museum Het Dolhuys.

Werk dat door deze kunstenaars wordt gemaakt, heet outsiderkunst. Na de Eerste Wereldoorlog kwam deze stroming volop in de belangstelling. Psychiater Hans Prinzhorn (1886-1933) publiceerde toen zijn boek Bildnerei der Geisteskranken met werk van mensen uit psychiatrische instellingen. Veel kunstenaars lieten zich hierdoor inspireren, onder wie Salvador Dalí, Karel Appel en Asger Jorn. De Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal bedacht in 1972 de term Outsider Art.

Het Dolhuys bezit honderden werken van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse outsiderkunstenaars. Een van de beroemdste is Shinichi Sawada (1982). Hij exposeerde op de Biënnale van Venetië in 2013 die toen voor een groot deel was gewijd aan Outsider Art. Het betekende de doorbraak van deze opkomende stroming. Sawada maakt beelden van keramiek.

Shinichi Sawada,Zonder titel, 20 x 23,5 x 39 cm, keramiek.2006-2010, collectie Het Dolhuys.
Shinichi Sawada, Zonder titel, 20 x 23,5 x 39 cm, keramiek. 2006-2010, collectie Het Dolhuys. Credit: image © Wellcome Trust.

In de Hermitage is ook ruimte voor een artotheek en twee ateliers voor kunstenaars van Cordaan. Als partner van het nieuwe Outsider Art Museum wil deze zorgorganisatie erkenning voor getalenteerde kunstenaars met een beperking. De ateliers gaan een speciaal programma aanbieden dat moet uitgroeien tot de nationale ‘rijksacademie’ voor Outsider-kunst.

Directeur Hans Looijen van Het Dolhuys is artistiek en zakelijk verantwoordelijk voor het nieuwe Outsider Art Museum. ‘Voor het eerst krijgt deze bijzondere kunstvorm een vaste plaats in een van de leidende culturele instellingen van Nederland. Dit is voor ons een geweldige kans om nieuwe talenten aan een breed publiek te tonen.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share