Geen categorie

Douglas Coupland zoekt hoofd Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

De Canadese schrijver en kunstenaar Douglas Coupland wil een beeld van Vincent van Gogh maken. Daarvoor baseert hij zich niet op zelfportretten van de Nederlandse schilder, maar op het gezicht van een lookalike. Hij is een wereldwijde zoektocht gestart naar het juiste model.

Mannen die denken dat ze op Van Gogh lijken, kunnen een foto insturen via de website van het project. De man die qua gezicht het meest weg heeft van de beroemde kunstenaar staat uiteindelijk model voor een bronzen hoofd van twee bij drie meter.

Coupland maakt daarbij gebruik van 3D-scantechnologie. De winnaar van de zoektocht ontvangt 5000 euro en gaat naar Vancouver voor het maken van de 3D-scan. Op basis van de gezichtskenmerken die hieruit voortkomen, vormt Coupland de sculptuur.

Vincent van Gogh, Zelfportret met grijze vilthoed, 1887, collectie Van Gogh Museum, Amsterdam.
Vincent van Gogh, Zelfportret met grijze vilthoed, 1887, collectie Van Gogh Museum, Amsterdam.

Het bronzen gezicht van Vincent van Gogh is het eerste kunstwerk uit de serie Redheads. Het project is ontstaan door Couplands fascinatie voor menselijke mutaties. “Rood haar is de meest recente succesvolle menselijke mutatie”, vertelt Coupland. “Een tot twee procent van de mondiale populatie is roodharig. In Noord-Europa en andere westerse landen kunnen deze percentages stijgen tot wel zes procent.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share