Geen categorie

Eigen zaal in Frick Collection voor Vermeers Meisje

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws / Expositie

Het meisje met de Parel is aangekomen in het New Yorkse museum The Frick Collection. Samen met veertien andere topstukken uit het Mauritshuis is ze daar sinds eergisteren te zien.  Maar in tegenstelling tot de andere werken heeft zij een eigen zaal tot haar beschikking. Het schilderij van Vermeer is het enige werk in de Oval Room.

Het meisje, dat onderwerp was van een roman, film en toneelstuk, spreekt dan ook erg tot de verbeelding. Ze wordt niet voor niets ook wel de Nederlandse Mona Lisa genoemd. The Frick Collection verwacht veel bezoekers, want speciaal voor de expositie Vermeer, Rembrandt, and Hals: Masterpieces of Dutch Painting from the Mauritshuis (en voor de derde keer in zijn geschiedenis) verkoopt het museum tickets met een tijdslot.

Johannes Vermeer (1632-1675), Meisje met de parel, ca. 1665, collectie Mauritshuis, Den Haag.

Behalve Vermeers Meisje zal ook Het puttertje van Carel Fabritius ongetwijfeld veel belangstellende ogen aan zich kunnen binden. Want toeval of niet, de gelijknamige nieuwe roman van Donna Tartt, die al eerder in Nederland uitkwam, verscheen 22 oktober in de Verenigde Staten.

Met de expositie wordt de Amerikaanse tournee van een selectie uit de Mauritshuiscollectie beëindigd. Vanwege een grootscheepse renovatie van het Haagse museum zijn de topstukken tijdelijk elders te zien. De meeste zijn ondergebracht in Gemeentemuseum Den Haag, maar een kleiner deel reist over de wereld. De werken waren eerder in Japan een groot succes. In de Verenigde Staten deden ze vóór New York het Fine Arts Museums of San Francisco en het High Museum of Art  in Atlanta aan. De wereldtournee wordt afgesloten in Italië, waar een selectie van 8 februari tot 25 mei is te zien in het Palazzo Fava in Bologna. De tentoonstelling in The Frick Collection duurt nog tot en met 19 januari 2014.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share