Geen categorie

RAI schenkt beeld aan Stedelijk Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Nieuws

RAI Amsterdam heeft het Stedelijk Museum een monumentale sculptuur van André Volten geschonken. Het gaat om Constructie in din 2.0 uit 1966, een ruim twee meter hoog stalen beeld, gemaakt van aan elkaar gelaste delen van dubbele T-balken. De basis rust op twee kleine T-stukken, vanwaar de sculptuur zich in drie richtingen uitstrekt en twee torens van ongelijke hoogte verrijzen.

 

Constructie in din 2.0 van André Volten.
Constructie in din 2.0 van André Volten.

 

De RAI kocht het werk in 1968 van de kunstenaar ter gelegenheid van de bouw van de Amstelhal en gaf de sculptuur daarna in langdurig bruikleen aan het Stedelijk Museum. Daar stond het tot 1987 in de tuin. Sinds 1998 staat het in het Siegerpark in Amsterdam Nieuw-West en daar blijft het ook staan.

Jan van den Bosch, directeur Convention Centre RAI Amsterdam, over de schenking: “Het beeld staat op een prachtige plek in het Siegerpark. Inmiddels is er rond de gebouwen van RAI Amsterdam geen geschikte ruimte meer te vinden voor het beeld, dus we dragen het beeld en het beheer ervan graag en vol vertrouwen over aan het Stedelijk Museum.”

“We zijn erg blij met deze schenking, het is een mooie aanvulling op de werken van André Volten die wij al in de collectie hebben”, aldus Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum. “Het is een van de meest uitgewerkte voorbeelden van zijn in volume-eenheden gestapelde beelden, dus ook in die zin is het een bijzondere toevoeging. De kwaliteit van het werk laat bovendien zien hoe cruciaal het is om artistiek hoogwaardige kunst in de openbare ruimte te hebben, zodat een breed publiek ook buiten de museummuren van kunst kan genieten.”

André Volten (1925-2002) was een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse beeldhouwers. Mede doordat hij lasser was op de NDSM-scheepswerf in Amsterdam-Noord ontwikkelde hij zich van een abstract-expressionistische schilder tot non-figuratieve beeldhouwer. Vanaf begin jaren vijftig behoorde Volten tot de groep beeldhouwers die zich intensief bezighield met de rol van de kunst in de openbare ruimte. Hij maakte talrijke constructivistische sculpturen in vele steden in Nederland en daarbuiten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share