Geen categorie

Geen 9, maar 11 Van Goghs in Brabants museum

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws

De nieuwe Van Gogh-presentatie in het Noordbrabants Museum toont vanaf komende zaterdag geen negen, maar elf Van Goghs. Vandaag werd bekend dat het museum twee werken in bruikleen krijgt van Museo Soumaya in Mexico-Stad.

Vincent van Gogh, Schaapherder, 1884, olieverf op doek. Bruikleen Museo Soumaya Fundación Carlos Slim, Mexico.

Het gaat om Schaapherder en Boerenwoning met boer, die van Gogh schilderde in Nuenen. Het eerstgenoemde werk was in 1903 voor het laatst in Nederland te zien, het laatste werk in 1950. Het museum in Den Bosch mag de schilderijen zes maanden tonen. Carlos Slim (de op één na rijkste persoon ter wereld) zou daar als eigenaar van het Mexicaanse museum persoonlijk toestemming voor hebben gegeven.

Vincent van Gogh, Boerenwoning met boer, 1885, olieverf op doek. Bruikleen Museo Soumaya Fundación Carlos Slim, Mexico.

Schaapherder is een van de zes schilderijen met voorstellingen uit het boerenleven die Van Gogh in opdracht van goudsmid en antiquair Antoon Hermans maakte. Hermans zou Vincents voorbeelden kopiëren in de eetkamer van zijn Eindhovense huis Rust na Arbeid, een ontwerp van zijn vriend Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum. Vincent was erg blij met de opdracht, en hoopte dat de herder een figuur zou worden “waar iets van het heele oude Brabant in zal zitten”, zoals hij aan zijn broer Theo schreef. De decoratie van Hermans is verloren gegaan, maar Van Goghs ontwerpen zijn (ten dele) bewaard gebleven.

De twee ‘Mexicaanse’ Van Goghs krijgen een plek in  het Vincent van Gogh-paviljoen, onderdeel van de permanente expositie Het Verhaal van Brabant. Deze vertelt de kunst- en cultuurgeschiedenis van Brabant van de afgelopen zes eeuwen aan de hand van historische voorwerpen, kunstwerken en audiovisuele presentaties. Met deze zaal is het vernieuwde Noordbrabants Museum  compleet.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share