Geen categorie

Pyjamabroek in het museum

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Bij aankomst in Nederland in 1980 had de uit Vietnam gevluchte Hien Nguyen alleen zijn blauwe pyjama nog. De broek daarvan prijkt nu aan een muur in het Centraal Museum, in de presentatie Ik neem je mee, van rugzak naar museum.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Deze is een tijdelijk onderdeel van de grotere vaste opstelling De wereld van Utrecht. Kunstwerken en gebruiksvoorwerpen vertellen daarin samen het verhaal van een internationale stad. Een op de drie Utrechters is inmiddels van buitenlandse afkomst en een deel is hier gekomen als vluchteling.

De vluchtelingen hebben ook ieder hun eigen verhaal, zoals dat van Nguyen over zijn pyjama. “Mijn vrouw heeft die voor me gemaakt toen we net getrouwd waren. We waren toen niet zo rijk. Ik heb de pyjama meegenomen toen we vluchtten, na de vlucht had ik alleen die nog.”

Ik neem je mee vloeide voort uit het landelijke project Ongekend Bijzonder. Daarvoor zijn persoonlijke verhalen en voorwerpen verzameld van mensen van verschillende komaf. Omdat er al genoeg óver vluchtelingen werd gepraat en minder mét hen, zo vond de organisatie.

Pyjamabroek van Hien Nguyen.
Pyjamabroek van Hien Nguyen.

De presentatie in het Utrechtse museum toont voorwerpen die een speciale betekenis hebben voor de eigenaren ervan. De uit Afghanistan afkomstige Achmed Sadat bracht bijvoorbeeld een kaars in. “Ik heb hem gekregen van een bijzonder persoon ie steeds meer voor mij is gaan betekenen.” En Emyu Mulualem kreeg toen ze vanuit Ethiopië naar Nederland ging van haar zusje een afbeelding van Maria. Het plaatje draagt ze altijd bij zich. “Al mijn wensen zijn uitgekomen door Maria, dus dat is mijn bescherming.”

Ik neem je mee, t/m 2 oktober in het Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share