Geen categorie

Rijksmuseum toont leven aan boord marineschip

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Nieuws

Terwijl de kapitein in zijn kajuit de route op de zeekaart uitstippelt, bereidt de kok in de keuken het eten voor. Sinds kort is in het Rijksmuseum te zien hoe het er op een negentiende-eeuws schip aan toeging. Ruim twintig scènes tonen het leven aan boord rond 1835. Alle bedrijvigheid vindt plaats op het scheepsmodel van de Neptunus.

Activiteit aan boord van de Neptunus.

In de installatie van het Amsterdamse bedrijf Dutch Igloo wordt door middel van spiegeling de illusie gewekt dat er mensen rondlopen op het kleine schip. In werkelijkheid gaat het om figuranten, acteurs en medewerkers van het Rijksmuseum, onder wie hoofddirecteur Wim Pijbes. De techniek die wordt toegepast, heet Pepper’s ghost, naar John Henry Pepper die het effect in de negentiende eeuw perfectioneerde.

Het schip is een kleiner model van de Neptunus, dat vanaf 1835 dienst deed bij de Koninklijke Marine. Het was het laatste linieschip dat de marine heeft gekend. Dit type linieschip werd ook wel een driedekker genoemd omdat over drie doorlopende scheepsdekken geschut was opgesteld. In totaal beschikte dit schip destijds over 84 kanonnen.

Model van het linieschip Neptunus van 84 stukken, M. van Sprinkhuizen, H. van 't Hart, B. Roetening, 1837-1842.

De bouw van het houten model van de Neptunus werd in 1837 gestart en zou in totaal vijf jaar duren. Diverse modelmakers van de Rijkswerf in Rotterdam werkten aan de totstandkoming van het model. Bijzonder is dat het scheepsmodel over de volle breedte kan worden gesplitst waardoor het interieur goed kan worden bestudeerd. Het model is erg gedetailleerd: alle ruimten en vertrekken zijn op schaal weergegeven.

De Neptunus is te zien in de Marinemodellenkamer van het Rijksmuseum. Daar worden 250 van de in totaal 1600 modellen en andere maritieme voorwerpen getoond die gedurende de negentiende eeuw in opdracht van het Ministerie van Marine zijn vervaardigd of verzameld. Deze collectie is tussen 1883 en 1889 aan het Rijksmuseum overgedragen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share