Geen categorie

Meermanno toont nooit uitgegeven Asterix-verhaal

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Nieuws / Expositie

Museum Meermanno in Den Haag toont sinds afgelopen vrijdag twee originele pagina’s van Daan Jippes voor een nooit uitgegeven Asterix-verhaal uit het begin van de jaren tachtig. Ook is het manuscript van Lo Hartog van Banda voor datzelfde verhaal te zien.

Een van de tekeningen van Daan Jippes.

In het archief van Frits van der Heide, sinds de jaren zestig de vaste Asterix-vertaler, stuitte stripkenner Ger Apeldoorn op een verrassing: een map met de naam Asterix van Daan Jippes. Er lagen tekeningen in van de Nederlandse striptekenaar Daan Jippes, over de wereldberoemde Gallische held.

De map bevatte behalve vijf korte gagstrips ook de synopsis voor een Asterix-verhaal van dertig pagina’s van Lo Hartog van Banda (1916-2006) en vier in dialoog uitgewerkte pagina’s uit begin jaren ‘80. Twee van die pagina’s waren getekend door Daan Jippes (1945). De titel van het ongepubliceerde scenario is Asterix en de Lucullus maaltijden, waarin de Romeinen proberen de Galliërs uit hun dorp te verdrijven door een kunstmatige everzwijnenschaarste te creëren. Zowel de synopsis als de vier in dialoog uitgewerkte pagina’s waren in het Frans vertaald.

De verhalen en tekeningen van Hartog van Banda en Jippes waren namelijk bedoeld voor een nieuw stripblad rondom de populaire held, dat uitgeverij Dargaud (de oorspronkelijke uitgever van Asterix) wilde uitbrengen voor de Franse markt. Lo Hartog van Banda zag daarin een mogelijkheid om zichzelf te presenteren als nieuwe schrijver van Asterix. Het Franstalige magazine, Asterix Mensuel, kwam echter niet van de grond en daarmee bleef het avontuur van Hartog van Banda en Jippes op de plank liggen.

Het materiaal is nu tijdelijk te zien in Museum Meermanno. Het heeft een plek gekregen op de tentoonstelling Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal, die nog tot en met 12 januari loopt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share