Geen categorie

Oude atlassen in Scheepvaartmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Nieuws / Expositie

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam toont vanaf vandaag hoogtepunten uit zijn atlassencollectie. De rijk gedecoreerde kaarten en atlassen zijn gemaakt tussen 1482 en 1665.

De ontwikkeling van de cartografie nam een enorme sprong vanaf de zestiende eeuw. Zonder de scheepvaart waren deze ontwikkelingen niet mogelijk geweest. Ontdekkingsreizigers brachten in de zestiende en zeventiende eeuw in hoog tempo nieuwe informatie naar Europa over onbekende gebieden. De zeelieden speelden de informatie door aan de kaartenmakers.

Deze pioniers van de cartografie veranderden het wereldbeeld radicaal. Een van hen was cartograaf, uitgever en zakenman Joan Blaeu. De firma Blaeu produceerde in de zeventiende eeuw de omvangrijkste en fraaiste  atlassen van de wereld. Mede door hem werd Amsterdam rond 1600 het wereldcentrum van de cartografie.

Te zien zijn onder meer de vroegste gedrukte afbeeldingen van Amerika, kort na de ontdekking in 1492, vreemde kaarten van Oost-Azië en gedetailleerde kaarten van Nederland. De atlassen zijn zeer kostbaar en worden in speciale klimaatkasten tentoongesteld. Daarom is er slechts één bladzijde van een atlas zichtbaar. Toch kunnen bezoekers een hele atlas zien, want het Scheepvaartmuseum  heeft negentien exemplaren gedigitaliseerd. Op twee grote schermen kan een atlas uitgekozen worden en van begin tot eind worden doorgebladerd.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share