Geen categorie

Groninger Museum heropent met Russische kunst

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Het Groninger Museum heropent zondag 19 december met de tentoonstelling Het onbekende Rusland – Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920. Deze expositie toont meer dan 100 kunstwerken uit Rusland, Oezbekistan en Armenië uit de negentiende en vroeg twintigste eeuw.

Meisjeshoofd door Martiros Sergejevitsj Sarian (1912).

Een van de thema’s van de tentoonstelling is de rijke traditie van de Armeense schilderkunst en haar banden met Rusland. Centraal staat daarin de schilder Martiros Sarian. Deze eminente kunstenaar leefde van 1880 tot 1972 en portretteerde vele bijzondere figuren uit de Armeense cultuur. Zijn schilderijen kenmerken zich door heldere kleuren.

Een ander land dat de revue passeert is Oezbekistan, dat een belangrijke inspiratiebron was voor Russische schilders uit 

de negentiende eeuw. Van Vereshchagin, chroniqueur van de Russische veldtochten naar Oezbekistan, toont de expositie de grootste verzameling werken die ooit buiten Rusland te zien is geweest. Andere werken zijn van Russische kunstenaars die, geïnspireerd door de geschiedenis, de cultuur en het landschap besloten om zich in het verre zuiden te vestigen.

Op de expositie wordt ook aandacht besteed aan symbolische voorstellingen, het Bijbelse oosten, plaatselijke oosterse kunstenaars en de oriëntalistische motieven tussen de twee revoluties. De tentoonstelling gaat ook in op hoe de Russische overheersing en onderwerping van het oosten gezien moet worden in de culturele, sociale en politieke context van die tijd. Het sluitstuk van de tentoonstelling wordt gevormd door Evgeni Lansere’s monumentale, zeven meter lange schilderij De volken van Rusland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share