Geen categorie

De donkere kamer van Hermans

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

In het kader van de bibliotheekcampagne Nederland Leest krijgen bibliotheekleden deze maand een gratis exemplaar van het boek De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans. Het Nederlands Fotomuseum springt hier op in met de kleine expositie De donkere kamer van Hermans.

Motorduivel, Parijs 1957 © Willem Frederik Hermans. Collectie Letterkundig Museum, Den Haag.

De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met het Letterkundig Museum en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag. Met 26 foto’s geeft ze een indruk van Hermans’ fotografische ambities, interesses en manier van kijken. Ook zijn er aantekeningenboekjes, contactvellen en boeken te zien.

Hermans (1921-1995) was zijn hele leven in de ban van de fotografie en fotografeerde al vanaf zijn elfde jaar. In de jaren vijftig ondernam hij serieuze pogingen om zich verder te ontwikkelen en ging in de leer bij Nico Jesse, bekend van het fotoboek Vrouwen in Parijs (1954). Dat was het begin van een periode waarin Hermans veel fotografeerde, hoewel schrijven voor hem de hoofdzaak bleef. Hij wist een eigen stijl te ontwikkelen en boekte met zijn fotografie enige successen, zoals een (omstreden) tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1986, onder de titel Koningin Eenoog.

Het fotografische oeuvre van Hermans wordt bewaard door het Letterkundig Museum in Den Haag. Hier liggen duizenden foto’s, negatieven, dia’s en contactafdrukken. Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis werkt aan de uitgave van Hermans’ Volledige Werken. In deze langlopende reeks, die vierentwintig delen zal beslaan, verschijnt in 2014 het deel met zijn beeldende werk, waaronder ook collages.

De donkere kamer van Hermans, 9 november 2012 t/m 13 januari 2013 in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam. Op vertoon van de gratis te verkregen pocket van de bibliotheekcampagne Nederland Leest ontvangen bezoekers een tweede toegangskaart gratis.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share