Geen categorie

Boijmans en Prado maken expositie over Rubens

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

In Museo Nacional del Prado in Madrid loopt momenteel een tentoonstelling met olieverfschetsen van Peter Paul Rubens. Het Spaanse museum bracht ze bijeen in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen. Daar zijn ze vanaf 8 september te zien, in de expositie Pure Rubens.

Peter Paul Rubens, De triomftocht van Bacchus, ca. 1636, olieverf op paneel, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Rubens (1577-1640) maakte de kostbare en fragiele olieverfwerken als voorstudies voor zijn schilderijen, maar ook voor tapijten, beeldhouwwerken en prenten. In de tentoonstelling zullen daarom ook tekeningen, schilderijen en tapijten te zien zijn. Onder de schilderijen bevonden zich panelen die zelden tot nooit reizen, zoals de Leeuwenjacht uit de National Gallery in Londen.

Al jarenlang bestond de gezamenlijke wens van Museum Boijmans Van Beuningen en het Prado om de mooiste olieverfschetsen van Rubens uit beide collecties samen te brengen en aan te vullen met topstukken uit andere musea. Het overgrote deel van de werken is op beide plekken te zien. Pure Rubens is het eerste overzicht in Europa van Rubens’ olieverfschetsen in 65 jaar.

Peter Paul Rubens, De verwelkoming van Psyche op de Olympus, ca. 1625, olieverf op paneel, Liechtenstein, The Princely Collections, Vaduz-Wenen.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een unieke verzameling olieverfschetsen die tot de beste ter wereld behoort. De collecties uit Rotterdam en Madrid zijn aangevuld met bruiklenen uit andere museum, zoals het Louvre in Parijs, de National Gallery in Londen, de Hermitage in Sint Petersburg en het Metropolitan Museum of Art in New York.

De tentoonstelling is samengesteld door Friso Lammertse (conservator oude schilder- en beeldhouwkunst van Museum Boijmans Van Beuningen) en Alejandro Vergara (conservator Vlaamse en Noord Europese kunst van het Museo Nacional del Prado). Al ruim vijftien jaar doen zij gezamenlijk onderzoek naar Rubens en zijn leerlingen. Dit resulteerde eerder in een tentoonstelling over de Achilles-serie (in 2003) en over de jonge Antonie van Dyck (2012-2013).

Pure Rubens laat volgens Boijmans zien wie Rubens was, hoe hij beroemd werd en hoe het hem lukte ieder verhaal zo te schilderen dat de verhalen gingen leven. “Rubens was een geboren verhalenverteller”, aldus Lammertse. “Niet het lage, het lelijke of het individuele in de mens, maar juist het mooie, het hogere, het goddelijke werd door Rubens verbeeld. Als geen ander laat Rubens ons voelen dat we deel zijn van een groter geheel. De schilderijen zijn meeslepend, alsof we even worden opgetild uit onze miserabele wereld.”

Pure Rubens, 8 september 2018 t/m 13 januari 2019 in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (onder de titel Rubens Pintor de Bocetos is de expositie nog tot en met 5 augustus te zien in Museo Nacional del Prado, Madrid, Spanje)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share