Geen categorie

Sint-Joris en de draak van een restauratie

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Sint-Joris is vooral bekend van de legende waarin hij een draak verslaat. Misschien wel toepasselijk daarom dat menigeen de gerestaureerde versie van zijn beeld in het Spaanse stadje Estella een draak van een beeld vindt.

Foto’s: ArtUs Restauración Patrimonio.

Een lokale handenarbeiddocent kreeg van de kerk de opdracht het 500 jaar oude beeld van Sint-Joris op te knappen. De beste man ging echter nogal enthousiast te werk. Hij had het eigenlijk alleen moeten schoonmaken, maar ging een stapje verder. Hij nam de verfkwast ter hand en voorzag de heilige en diens paard van enkele frisse kleuren. Het gevolg: Sint-Joris heeft inmiddels wel wat weg van Woody, de hoofdrolspeler uit animatiefilm Toy Story.

 

De burgemeester is niet heel blij met het resultaat, liet hij weten aan de Britse krant The Guardian. “Dit is niet zoals een zestiende-eeuws beeld gerestaureerd zou moeten worden. Ze hebben gips en de verkeerde soort verf gebruikt en het is mogelijk dat de originele verflagen verloren zijn gegaan.”

Op Twitter zien veel mensen er ondertussen de lol wel van in. Daar komen vergelijkingen met onder meer Playmobilpoppetjes en Kuifje voorbij.

 

De restauratie doet denken aan die van een fresco van Jezus in Borja, een ander Spaans stadje. Christus lijkt inmiddels meer op een figuur met een bontmuts met oorkleppen.

Het incident legde Borja overigens geen windeieren. De fresco werd een grote trekpleister, die veel toeristen naar het stadje lokte. Je weet maar nooit: misschien gebeurt datzelfde nu ook wel in Estella.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share