Geen categorie

Falke Pisano wint Prix de Rome 2013

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

De Prix de Rome 2013 is gewonnen door Falke Pisano (1978). Deze werd haar vanmiddag uitgereikt door minister Bussemaker, in aanwezigheid van Koningin Máxima. Aan de prijs zit een bedrag vast van 40.000 euro. Bovendien mag Pisano een periode werken in Rome.

Falke Pisano. Foto: AVRO Kunstuur, 2013.

De internationale jury kent de prijs toe aan Falke Pisano omdat zij zich ondanks het nodige succes durft verder te ontwikkelen en met veel precisie en overtuigingskracht een nieuwe richting is ingeslagen, voortbouwend op wat was. De jury schrijft: “Ook al zoekt Pisano de afstand in tijd, met onderwerpen uit het verleden, het werk blijft dwingend en van deze tijd’.’ Pisano verraste de jury met een voor haar doen zeer politieke installatie, waarin ze reflecteert op ‘het lichaam in crisis’ aan de hand van een pakkende historische analyse van de gevolgen van de privatisering van het gevangeniswezen.

Falke Pisano, Prison Work, de Appel arts centre, Amsterdam, 2013. Foto: Daniel Nicolas.

Voor de Prix de Rome 2013 ontwikkelde Pisano Prison Work, een nieuw werk dat deel uitmaakt van de langlopende serie The Body in Crisis (2011—), waarin ze inzoomt op momenten in de geschiedenis waarop men anders over het menselijk lichaam is gaan denken. Ze stelt dat het lichaam op die keerpunten door politieke, sociale en economische veranderingen in een staat van crisis terecht is gekomen.

De Prix de Rome  is de oudste nationale prijs voor beeldend kunstenaars onder de veertig jaar. Kanshebbers zijn Nederlands of woonachtig in Nederland. De prijs wordt sinds dit jaar gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share