Geen categorie

Een indrukwekkend aangezicht

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Recensie

Het is rustig wanneer ik Fotogalerie De Gang in Haarlem betreed. Bij de ingang vind ik een gastenboek waaruit ik op kan maken dat het de afgelopen dagen heel druk was bij de tentoonstelling BOLD. Op de foto’s in de galeriehal staan allemaal vrouwen die door ziekte hun haar zijn verloren of het voor de chemotherapie al hebben afgeschoren.

Door: Marjolein Vos

Portretten van Carolien Sikkenk. Foto: Marjolein Vos.
Portretten van Carolien Sikkenk. Foto: Marjolein Vos.

 

Een rode loper ligt op de vloer langs de foto’s. Spotjes aan het plafond creëren cirkels op de muren waar de foto’s schitteren. De witte en zwarte achtergronden van de foto’s wisselen elkaar af, maar het eerste wat opvalt zijn de prachtige gezichten van de vrouwen. Enige tijd heb ik rondgelopen in de galerie. Elke foto heb ik specifiek bekeken, want elke foto verdient de aandacht. Ik bedacht me hoe veel moed deze vrouwen moeten hebben gehad voor deze foto’s. Stuk voor stuk zijn ze platen nog prachtig. Deze tentoonstelling toont aan dat deze vrouwen nog erg mooi zijn ondanks het verlies van de haren.

 

Fotografe Carolien Sikkenk speelde met zwart en wit. Ze portretteerde de ene vrouw tegen een zwarte achtergrond en een andere tegen een witte. Ook de kleur van hun zichtbare kleding wisselt af in zwart en wit op de foto’s die veelal om en om hangen. Sikkenk heeft geprobeerd de vrouwen op hun gemak te stellen (yoga en ontspanningsoefeningen) en dat is te zien op de uiteindelijke portretten.

Annemiek, de zus van de fotografe, zoekt bij Sikkenk Haarspecialisten in Haarlem regelmatig haarwerk uit voor vrouwen die hun haar zijn verloren wegens ziekte. Ze wilde deze vrouwen ‘het gevoel van het mooi zijn’ teruggeven en vertelde Carolien over een vrouw die huilend voor de spiegel stond. Naar aanleiding van dat gesprek ontstond BOLD. De vrouwen tussen de 17 en 72 jaar die zich lieten fotograferen,  zijn niet alleen kaal (bald) maar ook krachtig en stoer (bold).

BOLD, t/m 22 augustus in Fotogalerie De Gang, Haarlem. De fotogalerie is geopend tijdens winkeluren en is vrij toegankelijk.

Waardering: @@@@@@@@@@

Meer van Marjolein Vos

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share