Geen categorie

Volkenkunde toont krijgers Chinees terracottaleger

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Terracotta knielende boogschutter (Qin dynastie: 221-206 v.Chr.)

Museum Volkenkunde in Leiden toont vanaf 6 april archeologische vondsten uit het grafcomplex van China’s eerste keizer, Qin Shi Huangdi. Daaronder bevinden zich drie manshoge strijders van diens wereldberoemde terracottaleger.

Het complete leger bestaat uit meer dan 7000 krijgers op ware grootte. Ze zijn onderverdeeld in voetvolk, kruisboogschieters en ruiters met strijdwagens en paarden. Museum Volkenkunde toont een officier, een knielende boogschutter en een soldaat.

In 1974 is het grafcomplex bij de Chinese plaats Xian toevallig ontdekt door boeren die aan het werk waren op het land. Het was ingericht als een onderkomen voor de eeuwigheid, waar het leven van de keizer na zijn dood door zou gaan. Centraal punt is de keizerlijke tombe waaromheen grafkamers vol giften liggen die garandeerden dat de keizer niets te kort zou komen. Nog lang niet alles is onderzocht en opgegraven en tot op de dag van vandaag wordt hieraan gewerkt. De plek is inmiddels UNESCO Werelderfgoed.

Aan de hand van de voorwerpen in de tentoonstelling in Volkenkunde komen verschillende  thema’s aan bod. Zo wordt ingezoomd op de regeerperiode van de laatste keizer, de Qin-dynastie (221 tot 206 voor Christus). Tijdens zijn heerschappij werd China aaneengesmeed tot één rijk. Ontelbare veldtochten waren daarvoor nodig en op de expositie zijn als stille getuigen daarvan wapens te zien.

De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de samenwerking met twee Chinese instituten, het Shaanxi Provincial Cultural Relics Bureau en Shaanxi Cultural Heritage Promotion Center. Het is de tweede keer dat vondsten uit het grafcomplex centraal staan in een Nederlandse tentoonstelling. In 2008 wijdde het Drents Museum een expositie  aan het terracottaleger.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share