Geen categorie

Expositie over ooit opgedeelde schilderijen

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

Museum Bredius in Den Haag besteedt in de tentoonstelling Linking Pieces aandacht aan schilderijen die ooit in stukken werden gesneden maar nu weer intact zijn. Het is daarmee het eerste museum in Nederland dat inzicht geeft in de redenen waarom en de wijze waarop werken in het verleden werden opgedeeld.

 

Jacob Gerritz Cuyp en Aelbert Cuyp, Portret van een negenjarige jongen en een zevenjarig meisje, Dordrechts Museum, aankoop met steun van Vereniging Rembrandt en Stichting Vrienden van de Dordtse Musea 2009.
Jacob Gerritz Cuyp en Aelbert Cuyp, Portret van een negenjarige jongen en een zevenjarig meisje, Dordrechts Museum, aankoop met steun van Vereniging Rembrandt en Stichting Vrienden van de Dordtse Musea 2009.

 

Een van de schilderijen die het museum toont is het Portret van een negenjarige jongen en een zevenjarig meisje van Jacob Gerritsz Cuyp en zijn zoon Aelbert Cuyp. Dit portret van twee kinderen is vóór 1864 in twee delen gesneden. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw vormen de twee helften, die altijd bij elkaar zijn gebleven, weer één geheel. Het Dordrechts Museum kocht het kapitale stuk (192,5 centimeter breed en 121,7 centimeter hoog) in 2009.

Andere ooit opgedeelde schilderijen in de tentoonstelling zijn De allegorie op het leven van een man van Hendrik Aerts, Damesportret van Willem Drost en De Bruidsnacht van Tobias en Sara van Jan Steen. Museum Bredius voegde in 1990 de twee afzonderlijke delen van laatstgenoemde werk in 1990 samen.

De expositie wil antwoord geven op verschillende vragen. Zoals: ‘Moet de samenvoeging omkeerbaar zijn?’; ‘Wat is de waarde van een opgedeeld doek?’ en ‘Wie is de eigenaar?

Linking Pieces, 3 december 2016 t/m 5 maart 2017 in Museum Bredius, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share