Geen categorie

Mondriaan in Amsterdam

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Expositie

Het Amsterdam Museum belicht een onbekende kant van de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan. In zijn jonge jaren woonde en werkte deze pionier van de moderne kunst lange tijd in de hoofdstad. De tentoonstelling Mondriaan in Amsterdam 1892-1912 laat zien hoe de schilder in en rond de stad zijn eigen stijl ontdekte.

Twee museumbezoekers kijken naar Molen bij zonlicht van Piet Mondriaan uit de collectie van Gemeentemuseum Den Haag.

In oktober 1892 schreef Piet Mondriaan (1872-1944) zich in als student aan de Amsterdamse Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Dit was het startschot van een periode van twintig jaar waarin zijn artistieke talent tot volle wasdom kwam. De stad Amsterdam, met haar bloeiende culturele klimaat, was een belangrijke bron van inspiratie. Het Rijksmuseum was net geopend en er was een enorme toename van kunstopleidingen, kunstenaars en tentoonstellingen. Mondriaan raakte bevriend met collega-kunstenaars en sloot zich aan bij kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae.

Tijdens zijn Amsterdamse periode was Mondriaan voortdurend op zoek naar zijn eigen stijl. Aanvankelijk raakte hij onder de invloed van voorlopers als Breitner en Isaac Israëls. Vervolgens liet hij zich inspireren door het symbolisme en richtte zich daarna voor lange tijd op de landschapsschilderkunst. De expositie omvat dan ook vele voorbeelden van landelijke taferelen rondom Amsterdam.

Een van de topstukken is Molen bij Zonlicht uit 1908. In dit bijna abstracte werk is de invloed te zien van Vincent van Gogh, wiens werk rond 1905 steeds meer bekendheid kreeg. In totaal brengt Amsterdam Museum ruim zestig Mondriaans voor het eerst terug naar de stad waar ze honderd jaar geleden werden geschilderd.

Mondriaan in Amsterdam 1892 – 1912, t/m 5 januari 2014 in Amsterdam Museum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share