Geen categorie

Gemeentemuseum brengt anatomische lessen bij elkaar

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Nieuws

Gemeentemuseum Den Haag wijdt komend najaar een expositie aan de anatomische les in de kunst. Daarvoor brengt het alle tien anatomische lessen die in de zeventiende eeuw in Nederland zijn vervaardigd bij elkaar. Het is voor het eerst dat ze samen te zien zullen zijn.

Rembrandt van Rijn (1606-1669), De anatomische les van Dr. Jan Deijman (fragment), 1656, Olieverf op doek, 113 x 135 cm, Amsterdam Museum.

Behalve de zeventiende-eeuwse schilderijen toont het museum ook hedendaagse kunst, van onder anderen Atelier van Lieshout, Francis Bacon, Damien Hirst en Folkert de Jong. Laatstgenoemde maakt speciaal voor de tentoonstelling een omvangrijke installatie die gebaseerd is op het idee van het Theater Anatomicum. In de installatie The Primacy of Matter over Thought wordt de bezoeker in het hart van de tentoonstelling in het centrum van een ruimte geplaatst, opdat deze zich bewust wordt van de kwetsbaarheid van zijn of haar eigen bestaan.

Op de expositie is ook ruimte voor objecten uit de geschiedenis van de medische wetenschap, zoals chirurgische instrumenten. Tevens wordt het wereldberoemde preparaat Kind met de Turkse muts van het Universitair Medisch Centrum Utrecht getoond. Dit preparaat werd vermoedelijk gemaakt rond 1700 door Frederik Ruysch.

De tentoonstelling vindt plaats van 28 september 2013 tot en met 5 januari 2014. Volgens het Gemeentemuseum is de expositie alleen nu mogelijk omdat het schilderij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt uit de collectie van het Mauritshuis zich momenteel in het Gemeentemuseum bevindt. Zeven andere anatomische lessen zijn in bruikleen van het Amsterdam Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share