Geen categorie

Mode in Wonderland

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Marga Weimans, Green landscape dress, Wonderland, 2009. Foto: Menno Bouma © Groninger Museum.

In de tentoonstelling Material World. Kunst, Design, Mode in het Groninger Museum staan acht jonge kunstenaars, ontwerpers en modeontwerpers centraal bij wie materiaalgebruik een belangrijke rol speelt. Modeontwerpster Marga Weimans (1970) is één van hen. Haar collectie Wonderland is er voor het eerst te zien.

Voor Wonderland maakte Weimans gebruik van 3D scannen en rapid prototyping. Deze technieken zijn op dit moment nog tamelijk ongewoon voor de modewereld. Er kunnen allerlei vormen mee worden ingescand, vergroot of verkleind. Ze kunnen ook worden ‘uitgeprint’ tot een tastbaar object. Materiaalonderzoek en -experiment zijn voor Weimans erg belangrijk. De Green Landscape Dress bijvoorbeeld, is gemaakt van gecoat schuim.

Weimans kwam op het idee voor Wonderland toen ze na de show van haar eerste collectie Debut (met jurken van hout) terugkwam in haar atelier in Rotterdam Zuid. De ideeën in haar hoofd waren zwaar in contrast met de grauwe stedelijke omgeving in Rotterdam. Juist dit contrast tussen de Parijse glamour en de flatgebouwen van Rotterdam vormt het idee achter Wonderland. Ze liet haar fantasie verschillende kanten uitwaaieren, waarbij het verhaal van Alice in Wonderland een leidraad was. Dit had thema’s als ‘ontsnappen uit de realiteit’ en de daarbij behorende schaalvergrotingen en hallucinaties tot gevolg.

Material World Kunst, Design, Mode, t/m 28 augustus in het Groninger Museum. Ook met werk van Pieke Bergmans, Nacho Carbonell, Iris van Herpen, Maartje Korstanje, Joris Laarman, Alon Levin en Karen Sargsyan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share