Geen categorie

Vijf jaar Noord-Veluws Museum

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Iedereen heeft wel musea waar hij of zij een zwak voor heeft. Vanwege de locatie, de collectie of misschien iets anders. Zo heb ik een voorliefde voor het kleine Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Het toont mooie kunst die in de rest van het land weinig aandacht krijgt, en dat spreekt me aan. Onlangs was het jonge museum jarig: op 1 november vierde het zijn vijfjarig bestaan.

Tekst: Evert-Jan Pol

Expositiezaal in Noord-Veluws Museum (4 februari 2017). Foto: Evert-Jan Pol.

De jubilerende instelling bevindt zich aan de rand van de Veluwe, vlakbij een bos. Vanaf het treinstation is het slechts enkele minuten wandelen naar het relatief nieuwe gebouw. Dat werd in 2014 speciaal gebouwd voor het intieme kunstmuseum, dat op 30 oktober van dat jaar de deuren opende.

Initiatiefnemer voor het museum is ondernemer en verzamelaar Herman van Ree, die fortuin maakte met de verkoop van zijn aandeel in het internetbedrijf Booking.com. De Nunspeter, die zelf een collectie schilderijen van Noord-Veluwse kunstenaars had, vond dat er in zijn woonplaats te weinig aandacht was voor de lokale kunstgeschiedenis. Ook al was Nunspeet tussen 1880 en 1950 een kunstenaarsdorp. Die plaats en directe omgeving oefenden een aantrekkingskracht uit op schilders. Daar legden ze het Veluwse boerenleven vast. In zijn museum wilde Van Ree meer bekendheid aan geven aan die periode.

De collectie omvat behalve werk van schilders die in Nunspeet werkten ook schilderijen van kunstenaars die in naburige plaatsen actief waren. Zoals de naam van het museum al doet vermoeden, komt kunst uit de hele noordelijke Veluwe aan bod.

Het museum biedt naast een vaste presentatie ook wisselende tentoonstellingen. Meestal gewijd aan één kunstenaar, soms aan een thema. De uitgelichte kunstenaars genieten meestal geen landelijke bekendheid. Voordat ik in het museum hun werk zag, had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord van Jaap Hiddink, Jos Lussenburg of Chris ten Bruggen Kate.

Charles van Wijk, Herder met zijn hond, 1910, Noord-Veluws Museum.

Als verjaardagscadeau kreeg het museum van de Stichting Vrienden van het Noord-Veluws Museum een bronzen beeld van van Charles van Wijk, een andere kunstenaar die ooit werkte in Nunspeet. Tussen 1895 en 1911 maakte de beeldhouwer er verschillende sculpturen, waaronder de nieuwe aanwinst Schaapsherder met zijn hond. Het werk krijgt krijgt een permanente plek in de Herman van Reezaal.

De in het museum vertegenwoordigde kunstenaars komen ook aan bod in het nieuwe boek Nunspeet schildersdorp dat verscheen ter gelegenheid van het jubileum. Deze uitgave schetst een beeld van de Nunspeetse kunstenaarskolonie, die ooit op de noordelijke Veluwe floreerde. En die vele jaren later uiteindelijk leidde tot oprichting van het Noord-Veluws Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share