Geen categorie

Schrijvers willen meer subsidie voor Letterkundig Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Nieuws

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet het Letterkundig Museum meer subsidie geven. Dat schrijft Adriaan van Dis in een open brief, die hij opstelde namens collega-schrijvers als Arnon Grunberg, Ronald Giphart, Guus Kuijer en Anna Enquist.

In 2013 werd het museum flink gekort op subsidie. Volgens de brandbrief heeft het museum daardoor geen aankoopbudget meer. “Zo moest het onlangs het handschrift van Hersenschimmen op een veiling aan zich voorbij laten gaan, terwijl de erven Bernlef de gehele literaire nalatenschap van deze auteur aan het Letterkundig Museum geschonken heeft, met uitzondering van genoemd handschrift.”

Van Dis en de andere schrijvers kan het ‘maatschappelijk belang’ van literatuur niet genoeg worden benadrukt. “Om nog maar te zwijgen van de waarde van literatuur voor het individu. Hoeveel levens zijn niet bepaald – of hebben een drastische wending genomen – door een roman, een gedicht of een filosofisch traktaat.”

Screenshot website Letterkundig Museum.
Screenshot website Letterkundig Museum.

Het Letterkundig Museum is, behalve bruisend literair centrum, als bewaarplaats van verhalen het literair geheugen van Nederland, gaat de brief verder. “Dat alles mag niet verloren gaan. Onze literatuur en het nationaal archief verdienen onze zorg. Het jaarlijks benodigd extra bedrag is bescheiden: € 500.000.”

De komende jaren (2017 tot en met 2020) krijgt het museum overigens iets meer dan 1 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit een in mei gepubliceerd advies van de Raad voor Cultuur. Maar daarmee blijft de korting van 25% gehandhaafd. Directeur Aad Meinderts noemde dat advies “onverwacht en rampzalig”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share