Geen categorie

Fiep-jaar start met expositie in Meermanno

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Nieuws /Expositie

Jip en Janneke, Floddertje en Pluk van de Petteflet; dankzij Fiep Westendorp hebben we een beeld bij deze personages van Annie M.G. Schmidt. De Nederlandse tekenaar zag precies honderd jaar geleden het levenslicht. 2016 is daarom uitgeroepen tot het Fiep-jaar, dat morgen van start gaat met een overzichtstentoonstelling in Museum Meermanno in den Haag.

 

© Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations.
© Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations.

 

De tekeningen waarmee ze beroemd werd, komen uiteraard aan bod, maar de expositie laat de bezoeker ook kennismaken met ander werk van Westendorp (1916-2004). Ze maakte ook illustraties voor reclames, affiches en boekomslagen. Reclamewerk voor de KLM, voorlichtingsbrochures voor het Zuivelbureau en de NVSH en vroeg illustratiewerk komen onder meer voorbij. Veel van deze originele tekeningen zijn nog nooit eerder aan het publiek getoond.

Ook te zien zijn tekeningen die Westendorp maakte voor de vrouwenpagina van het Parool. Twintig jaar lang, van 1948 tot 1968, tekende ze daarvoor. Bij de soms serieuze artikelen van schrijfsters als Harriët Freezer en Annie M.G. Schmidt maakte zij juist humoristische tekeningen. Voor de bundeling van deze columns maakte ze ook de boekomslagen.

© Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations.
© Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations.

Fiep Westendorp: een feest voor het oog is een familietentoonstelling. Voor kinderen is er een route met speelse opdrachten. En in een speciale tekenkamer kan de bezoeker zelf aan de slag.

In samenwerking met Fiep Amsterdam bv heeft Museum Meermanno ook een compacte bibliotheek-expositie gemaakt, die het verhaal vertelt van Fiep Westendorp als illustrator. Deze tentoonstelling reist tot eind 2017 langs tachtig bibliotheken door het hele land.

Fiep Westendorp: een feest voor het oog, 18 juni t/m 23 oktober in Museum Meermanno, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share