Geen categorie

De geestelijke gesteldheid van George Condo

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

George Condo, Dreams and Nightmares of the Queen, 2006, Olie op canvas, 50.8 x 40.6, privécollectie.

It’s sensational”, schreef The New York Times eerder dit jaar over de expositie George Condo: Mental States in het New Museum in New York. Of dat inderdaad zo is, kan het Nederlandse publiek nu ook beoordelen. De tentoonstelling is deze zomer te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Een aanzienlijk deel van het oeuvre van George Condo (1957) bevindt zich in privécollecties en is in Europa nooit eerder op grote schaal te zien geweest. Het Boijmans toont een selectie van zeventig schilderijen en sculpturen van de Amerikaanse kunstenaar.

Condo’s portretten, waarvan er ruim dertig in het museum hangen, hebben bij Condo vaak karikaturale trekjes. Ook als het om historische figuren gaat, zoals de Britse koningin Elizabeth II. De afgebeelde personages zijn veelal grotesk, maar wel op een grappige manier. De portretten op canvas zijn aangevuld met zestien portretten van verguld brons. De figuren verkeren in een bepaalde mental state (geestelijke gesteldheid). Ze zijn vrolijk, droevig of zelfs opgewonden.

Behalve deze portretten zijn schilderijen te zien uit verschillende momenten in Condo’s carrière: van eenzame, onbelangrijke figuren tot uitbundige taferelen van decadentie. Tot slot is een aantal schilderijen van groot formaat bijeengebracht, die spelen met de grenzen tussen abstractie en figuratie. Hier zei hijzelf onlangs over: “Figuratieve schilderijen tonen het lichaam van de kunstenaar, abstracte schilderijen tonen de geest van de kunstenaar”. Zíjn mental state dus.

George Condo: Mental States
, t/m 25 september in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share