Geen categorie

Volkenkunde toont Inuitkunst uit collectie prinses Margriet

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second
Andrew Kappik, Our Daily Bread, Pangnirtung, Nunavut, Canada, 1995, Van Berkel collection.

Canada viert dit jaar zijn 150-jarig bestaan, met de nadruk op diversiteit, verzoening met de inheemse bevolking, klimaatverandering en jongeren. Voor Museum Volkenkunde in Leiden is dit aanleiding voor een kleine tentoonstelling over kunst van de Inuit, een van de inheemse bevolkingsgroepen van het Noord-Amerikaanse land.

In de tentoonstelling is werk te zien uit de collectie van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. In 1970 en 1979 reisden zij naar het hoge noorden van Canada. Ze trokken daar op met Inuits en maakten een sledereis. Ook begonnen ze met verzamelen van Inuitkunst.

De verzameling heeft een prominente plaats in hun huis. “Zo kunnen wij er elke dag naar kijken. Maar we geven het ook graag in bruikleen aan dit museum zodat ook anderen ervan kunnen genieten”, aldus prinses Margriet.

Het grootste deel van de expositie bestaat uit een selectie uit de verzameling van Hans van Berkel (1946). Hij behoort tot de grote verzamelaars van Inuitkunst in Nederland. In 1973 reisde hij voor het eerst naar Canada. Hij verzamelde daar kunst van de Inuit en maakte kennis met deze inheemse bevolkingsgroep. Hij realiseerde zich dat de aanschaf van kunst ook bijdraagt aan het respect en de waardering voor de cultuur van dit volk. Deze reis was het begin van een uitgebreide collectie. Meer reizen zouden volgen.

Onlangs schonk Hans van Berkel zijn collectie aan Museum Volkenkunde. De verzameling bevat spekstenen beelden, grafische kunst en voorwerpen uit het dagelijks leven van de Inuit. ”Ik mag die voorwerpen even vasthouden. Straks geef ik ze door aan een volgende generatie, in de hoop dat die ze zullen waarderen en koesteren zoals ik dat gedaan heb.”

Canadese Inuit Kunst, t/m 7 januari 2018 in Museum Vokenkunde, Leiden

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share